Al fietsend digitale munten sparen in Harelbeke met het High five-project

Status
Lopend
Startdatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
Fietsend kind

In het High Five-project leren leerlingen van lagere scholen hoe belangrijk duurzaam vervoer is. Als ze te voet, met de fiets of op de step naar school komen, verdienen ze digitale munten.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Harelbeke
Adres

Marktstraat 29
8530 Harelbeke
België

Wat is er gebeurd?

Hoe werkt het? 

Elke leerling krijgt een medaillon met een chip, die ze aan hun boekentas kunnen bevestigen. Met die chip registreren ze zich aan scanpalen in de schoolomgeving. Elke registratie levert digitale munten op. Daarnaast krijgt elke leerling een uniek nummer waarmee ze kunnen inloggen op het online platform(opent nieuw venster).

Wat biedt het online platform? 

Het online platform is een handige tool voor leerlingen, ouders, scholen en het lokaal bestuur. Hier kun je:

  • het aantal registraties volgen;
  • scores van klassen en scholen vergelijken;
  • de beste fietsroute naar school ontdekken;
  • de locaties van scanpalen bekijken;
  • leuke spelletjes spelen.

Beloningen

De digitale munten kunnen leerlingen inruilen voor beloningen. Sinds 2024 loopt in Harelbeke de High Five-carrousel. Hierbij doen vijf tot zes scholen per schooljaar mee. Op deze manier worden alle leerlingen van de Harelbeekse basisscholen aangemoedigd om duurzaam naar school te komen.

Met dit project zet het lokaal bestuur een belangrijke stap naar een duurzamer en bewuster woon-schoolverkeer.

Waarom?

De stad Harelbeke merkte dat ouders hun kinderen steeds minder vaak te voet of met de fiets naar school brengen. De vele auto’s rond de scholen zorgen voor onveilige verkeerssituaties, wat dit gedrag in stand houdt. Daarnaast blijkt de luchtkwaliteit in de schoolomgevingen hieronder te lijden.

Met dit project wil de stad die vicieuze cirkel doorbreken. Het doel is om leerlingen en ouders te motiveren om op een duurzame manier naar school te gaan. Zo verbetert de verkeersveiligheid én de luchtkwaliteit in de schoolomgevingen.

Het beoogde resultaat

  • We merken dat kinderen steeds duurzamer naar school gaan. In 2024 sloten zes nieuwe scholen zich aan, en opnieuw blijkt dat ouders de auto vaker thuis laten of niet meer tot aan de schoolpoort rijden om hun kind af te zetten.
  • In de afgelopen jaren gingen zeven basisscholen van start met wandelpools. Ook dit heeft een positieve impact op het verkeer aan de schoolpoort.

Wat waren de uitdagingen?

  • Het is belangrijk om het project en de resultaten voortdurend te volgen. Zo zorg je ervoor dat het de beoogde impact bereikt en kun je tijdig bijsturen indien nodig.
  • Om het enthousiasme en draagvlak te behouden is het belangrijk om het project onder de aandacht te blijven brengen en het gebruik te stimuleren. Er worden hiervoor acties doorheen het schooljaar georganiseerd.

De succesfactoren

  • Het project creëert een win-winsituatie voor zowel ouders en kinderen als het lokaal bestuur.
  • Door gegevens te verzamelen, krijg je inzicht in de leerlingstromen rond de school.
  • Het project versterkt het beleid voor verkeersveilige schoolomgevingen.

Tips voor andere gemeenten

  • Zorg voor draagvlak in de scholen, ook bij het lerarenkorps, de ouders en de buurbewoners. De leerlingen zelf zijn alvast enthousiast. 
  • Om de digitale munten om te kunnen zetten in effectieve beloningen zijn goede afspraken nodig met de betrokken scholen.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op