Academie klimaatvriendelijk

Als antwoord op de oproep van Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen diende Roeselare twee subsidiedossiers in voor energiebesparende ingrepen voor de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP). Via deze ingrepen ambieert Roeselare om de klimaatvriendelijkste academie van Vlaanderen te hebben.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Meenseheirweg 20
8500 Roeselare
België
Wat is er gebeurd?
Het stadsbestuur liet de haalbaarheid, de energiewinst en de kostprijs van verschillende maatregelen onderzoeken door een studiebureau. Ook werden de gebruikers van het gebouw zelf bevraagd naar de ervaringen met het gebouw. Op basis daarvan werd voorgesteld om het schrijnwerk, ramen en deuren te vervangen (subsidie via Agion) en de verlichting te vernieuwen (subsidie via provincie).
Waarom?
In 2017 werd een oproep gelanceerd voor het deeltijds kunstonderwijs rond energiebesparing. Via Agion werd zo een subsidie van 220.000 euro verkregen voor het buitenschrijnwerk. Via de oproep lokale klimaatprojecten van de provincie kon de relighting van de klassen en gangen worden gesubsidieerd (80%, max 100.000 euro). Door de overstap naar LED wordt 60% minder verbruikt.
Het beoogde resultaat
In totaal zullen deze investeringen een jaarlijkse besparing van 36,4 ton CO2 betekenen. Dat is goed voor een gemiddelde uitstoot voor de verwarming van 7 gezinnen. Het is een mooi voorbeeld van hoe (sectorale) subsidiemechanismen -globaal goed voor 50% van de kostprijs- ingezet kunnen worden voor een energiezuinig patrimonium.
Wat waren de uitdagingen?
Grootste uitdaging bij projecten van deze schaal is het bepalen van de toekomstvisie van het gebouw. Welke invulling wordt gegeven aan het pand, welke activiteiten zullen er doorgaan, welke noden moeten vervuld worden in nabije en verdere toekomst? Deze factoren zullen de uit te voeren upgrades en bijhorend kostenplaatje beïnvloeden, dé bepalende factoren voor terugverdientijd van het project.
De succesfactoren
Het gebouw werd 35 jaar geleden in gebruik genomen en was toen zijn tijd vooruit met onder andere een regelsysteem voor de verwarming op afstand, dubbel glas en isolatie in daken en muren. Daarnaast was het samen met het Spillebad één van de eerste gebouwen die aangesloten werd op het warmtenet van afvalintercommunale MIROM. Zo heeft de STAP nooit een schoorsteen gehad.
Tips voor andere gemeenten
Overleg is het sleutelwoord:
- Vooraf: diepgaand overleg over de wensen van alle gebruikers, lokaal bestuur, wettelijke en milieunormen,… Deze input geeft een solide basis om een studiebureau een voorstudie te laten uitvoeren naar haalbaarheid van al deze wensen en normen.
- Na oplevering: worden de beoogde wensen, maatstaven in de praktijk gehaald? Dit is belangrijke info voor toekomstige projecten.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.