Aanpassing brandregime openbare verlichting

Met het Masterplan openbare verlichting wil de gemeente Bonheiden hun energieverbruik verminderen, hun kosten verlagen en ook de CO2-uitstoot verminderen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Jacques Morrensplein 10
België
Wat is er gebeurd?
In 2017 maakten we ons Masterplan Openbare verlichting op. De dorpskernen en fietsstraten worden gedimd na verledding. De overige OV wordt gedoofd tussen 23.30 en 05.30 uur, in de nachten van het weekend zijn de meeste lampen wel ontstoken. Aan kruisingen wordt er steeds één lamp geactiveerd. Het plan werd in verschillende fases uitgevoerd.
Waarom?
Zo werken we aan de doelstellingen van het Europees burgemeesterconvenant, die we in 2016 ondertekenden. Deze doelstelling is dat we tegen 2030 40% CO2 besparen. En we verminderen ons energie verbruik en de financiële impact wordt ook kleiner.
Het beoogde resultaat
Door de toepassing van het nieuwe brandregime in combinatie met de eerste investeringen in verledding (Bonheiden zit eind 2023 aan 60% verledding) werd het verbruik aan elektriciteit voor openbare verlichting quasi gehalveerd (van 1421 MWh in 2016 naar 796 MWh in 2022).
Wat waren de uitdagingen?
We communiceerden tijdens de eerste fase in het gemeenteblad en een persbericht op de website. We kregen een klachtenstroom van inwoners over het ‘verdwijnen’ van verlichting. Hun gevoel van veiligheid was weg en vaak werden problemen onterecht aan het ontbreken van verlichting gekoppeld. Vanaf fase 2 werd er meer ingezet op gerichte communicatie.
De succesfactoren
De voordelen van de aanpassing van het brandregime werden pas duidelijk tijdens de energiecrisis in het jaar 2022. Vele gemeenten kwamen toen aankloppen om te horen hoe de gemeente Bonheiden zijn verlichting in de jaren daarvoor had aangepast.
Tips voor andere gemeenten
- Bij implementatie van verledding of nieuw brandregime blijft het belangrijk om op basis van praktijk aanpassingen aan te brengen.
- Laat verledding ook een kans zijn om kritisch na te denken over aanwezige verlichting. Niet elke straat heeft verlichting nodig, er is ook sprake van historisch strooisel van armaturen en de meest klimaatvriendelijke armatuur is geen armatuur.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.