De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 12

Gekozen filters Thema:Circulaire economieGemeentelijk waterbeleid Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Circulair beleid stap voor stap in je meerjarenplan

    Steeds meer gemeenten zetten in op een circulaire economie, maar hoe veranker je dit structureel in je beleid? Dit stappenplan helpt je om circulariteit te integreren in de Beleids- en Beheerscyclus (BBC). Van omgevingsanalyse tot meerjarenplanning: ontdek hoe je circulaire principes concreet toepast en je gemeente klaarmaakt voor de toekomst.

    Circulaire economie
    Financiën
    Publicatiedatum
  • Circulair bouwen en verbouwen

    Door circulair te bouwen en verbouwen zorg je voor duurzame en toekomstbestendige gebouwen. Met beleid, voorbeeldprojecten en samenwerkingen maken lokale besturen bouwprojecten duurzamer en afvalvrij. De VVSG inspireert en ondersteunt je met tools en kennis, zodat circulair bouwen een vaste plaats krijgt in het lokaal beleid.

    Circulaire economie
    Wonen
    Publicatiedatum
  • Circulaire mobiliteit

    Autodelen en fietsdelen winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe circulaire principes hun weg vinden in het mobiliteitsbeleid. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je mobiliteitsbeleid klaar te stomen voor de toekomst. Ontdek ze op deze pagina en laat je inspireren om je mobiliteit duurzamer en slimmer te maken.

    Circulaire economie
    Mobiliteit
    Publicatiedatum
  • Afval- en regenwaterbeheer

    De inzameling en zuivering van vervuilende lozingen en een goede weg- en rioolinfrastructuur bepalen de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Het draagt bij aan volksgezondheid en hygiëne. Rioolbeleid is ook nauw verbonden met regenwaterbeheer en helpt bij droogte, wateroverlast en hitte. Voorkom als rioolbeheerder verzakkingen, geurhinder en vissterfte.

    Gemeentelijk waterbeleid
    Publicatiedatum
  • Bemalingswater bouwwerven

    In tijden van droogte vallen bronbemalingen bij werven die grondwater in de riool lozen op. Steden en gemeenten krijgen daarover veel vragen van inwoners. Daarom nemen ze net als rioolbeheerders, drinkwatermaatschappijen, burgers en de bouwsector initiatieven om bronbemalingen duurzamer te maken. De Vlaamse wetgeving biedt het kader voor duurzamere bronbemaling.

    Publieke ruimte
    Gemeentelijk waterbeleid
    Openbare werken en wegenbeheer
    Publicatiedatum
  • Circulair waterbeheer

    Vlaanderen staat bekend om zijn verharding, wat leidt tot uitdagingen zoals droogteperiodes en overstromingen. Door circulaire maatregelen te integreren in je lokaal waterbeleid, pak je die problemen structureel aan en draag je bij aan een duurzame en veerkrachtige regio. Samen bouwen we aan efficiënt én toekomstgericht waterbeheer.

    Circulaire economie
    Gemeentelijk waterbeleid
    Publicatiedatum
  • Circulair aankoopbeleid

    Circulair aanbesteden helpt je gemeente om kosten te besparen op lange termijn, je strategische positie te versterken, innovatie te stimuleren en maatschappelijke doelen te bereiken. Door slim om te gaan met grondstoffen en afval werk je aan een duurzame toekomst. Integreer circulariteit eenvoudig in je aankoopbeleid met deze tools, stappenplannen en voorbeeldbestekken.

    Circulaire economie
    Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)
    Financiën
    Publicatiedatum
  • Lokale voedselstrategie

    Lokaal voedselbeleid zorgt voor eerlijke prijzen, gezond lokaal voedsel, minder verspilling, bescherming van natuur en bodem, en sterkere stad-plattelandrelaties. Lokale besturen spelen hierin een sleutelrol. Tussen 2016 en 2022 ondersteunden we, met hulp van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), lokale besturen om dit beleid uit te werken. Ontdek de resultaten van dit traject op deze pagina.

    Afval
    Circulaire economie
    Energie en klimaat
    Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)
    Publicatiedatum
  • Circulair beleid

    Een sterke gemeente vandaag, morgen en na 2030, dat willen we allemaal. Maar hoe maak je dat mogelijk? Ontdek hoe circulaire principes je kunnen helpen en wat je kan doen om ze te implementeren.

    Circulaire economie
    Financiën
    Publicatiedatum
  • Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027

    De Vlaamse Regering keurde op 1 juli 2022 de derde generatie stroomgebiedbeheerplannen goed (2022-2027). Samen met die plannen keurde de Vlaamse regering ook een conceptnota ‘de grote STROOMversnelling’ goed die extra beleid en doelstellingen uitstippelt om tegen 2027 watersystemen sneller in een goede toestand te krijgen.

    Gemeentelijk waterbeleid
    Klimaatadaptatie
    Publicatiedatum