De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 51

Gekozen filters Thema:AfvalCirculaire economieEnergie en klimaatKlimaatadaptatie Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Vaststelling schade bij landbouwrampen

    Gemeenten krijgen vaak de vraag om teeltschade vast te stellen via een schattingscommissie. Maar is dat nog nodig? De samenstelling van de commissies loopt spaak, en federale en Vlaamse overheden gebruiken de vaststellingen nauwelijks nog. Ontdek op deze kennispagina waarom gemeenten niet verplicht zijn om deze taak op zich te nemen en hoe schade efficiënter afgehandeld kan worden.

    Milieu
    Klimaatadaptatie
    Publicatiedatum
  • Circulair beleid stap voor stap in je meerjarenplan

    Steeds meer gemeenten zetten in op een circulaire economie, maar hoe veranker je dit structureel in je beleid? Dit stappenplan helpt je om circulariteit te integreren in de Beleids- en Beheerscyclus (BBC). Van omgevingsanalyse tot meerjarenplanning: ontdek hoe je circulaire principes concreet toepast en je gemeente klaarmaakt voor de toekomst.

    Circulaire economie
    Financiën
    Publicatiedatum
  • Noodkoopfonds

    Onderzoek toont aan dat de helft van de woningeigenaren onvoldoende financiële middelen heeft voor een grondige energierenovatie. Noodkopers komen gemiddeld 50.000 euro of meer tekort, omdat ze vaak in slechtere woningen met structurele problemen en lage energieprestaties wonen Het noodkoopfonds biedt hulp via een renteloze- en aflossingsvrije lening.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Circulair bouwen en verbouwen

    Door circulair te bouwen en verbouwen zorg je voor duurzame en toekomstbestendige gebouwen. Met beleid, voorbeeldprojecten en samenwerkingen maken lokale besturen bouwprojecten duurzamer en afvalvrij. De VVSG inspireert en ondersteunt je met tools en kennis, zodat circulair bouwen een vaste plaats krijgt in het lokaal beleid.

    Circulaire economie
    Wonen
    Publicatiedatum
  • Data en tools renovatie

    Het verminderen van het energieverbruik in gebouwen is een van de grootste klimaatuitdagingen in Vlaanderen. Veel woningen en andere gebouwen hebben dringend een renovatie nodig. Om deze uitdaging aan te pakken, is een efficiënte aanpak essentieel.

    Op deze pagina bundelen we tools waarmee je doelgerichter renovatieacties uitwerkt en beleidskeuzes onderbouwt.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Herbruikbaar cateringmateriaal

    Herbruikbaar cateringmateriaal stimuleren is essentieel voor lokale besturen die streven naar duurzame evenementen en interne werking. Ontdek alles over wetgeving, praktische toepassingen en ondersteuningsinitiatieven. Met hulp van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), intercommunales en subsidies maak je hergebruik eenvoudig en effectief.

    Afval
    Publicatiedatum
  • Hernieuwbare energiebronnen

    De toekomstige energiemix bestaat zoveel mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen. Wind en zon zullen daarin de belangrijkste zijn. Het zijn ook de energiebronnen die in snel tempo steeds goedkoper worden. Als lokaal bestuur kan je heel wat doen om de hernieuwbare energieproductie op je grondgebied te maximaliseren. Foto ©Roeselare

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Droogte

    Klimaatscenario’s voorspellen dat de frequentie van extreme droogtes, zoals die van 1976, elke vier jaar zal toenemen. Tussen 2017 en 2020 en in 2022 kampte Vlaanderen al met extreme droogte. Hoe volgen centrale overheden dat op en wat kan je als gemeente doen om de impact van extreme droogte te beperken?

    Klimaatadaptatie
    Publicatiedatum
  • Energie besparen en een gezond binnenmilieu

    De winter brengt extra uitdagingen voor energieverbruik en binnenmilieu. Met deze tips zorg je voor een zuinige, veilige en gezonde woning. Ontdek hoe je energie kan besparen, CO-vergiftiging voorkomt en je huis brandveilig maakt. Lokale besturen kunnen deelnemen aan projecten en hulpmiddelen inzetten om de gezondheid en veiligheid van bewoners te bevorderen.

    Armoede
    Wonen
    Energie en klimaat
    Brandweer en hulpverleningszones
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Circulaire mobiliteit

    Autodelen en fietsdelen winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe circulaire principes hun weg vinden in het mobiliteitsbeleid. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je mobiliteitsbeleid klaar te stomen voor de toekomst. Ontdek ze op deze pagina en laat je inspireren om je mobiliteit duurzamer en slimmer te maken.

    Circulaire economie
    Mobiliteit
    Publicatiedatum