De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 45

Gekozen filters Thema:Lokaal sociaal beleidZorg en gezondheid Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Regelgeving groepen van assistentiewoningen

    Als groep van assistentiewoningen (GAW) ben je erkend door het Departement Zorg en moet je voldoen aan de erkennings- en kwaliteitsnormen. Welke zijn die? En wat zijn de voorwaarden op het vlak van personeel en infrastructuur? Op deze pagina bundelen we de belangrijkste regelgeving.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Kwaliteitshandboek

    Een kwaliteitshandboek bundelt alle documenten en instrumenten van je werking. Gebruik het om nieuwe medewerkers op te leiden, te communiceren en je manier van werken te evalueren. Het is een dynamisch instrument dat je up-to-date houdt via kwaliteitsplanning. Schrijf altijd je eigen documenten uit en pas ze aan je werkvloer aan. Je kan dienstverleningen integreren in één handboek, zolang duidelijk is voor wie welke documenten en procedures gelden.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Organisatie van de zorg

    Lokaal zorgbeleid moet op maat van de lokale realiteit vorm krijgen en meegroeien met veranderende zorgnoden door demografische en maatschappelijke trends. Een nieuwe legislatuur biedt de kans om het zorgaanbod te evalueren en eventueel bij te sturen. Een zorgvuldige afweging van alternatieven zorgt voor betere beslissingen en een transparante communicatie naar inwoners.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Regelgeving centra voor dagverzorging en dagopvang

    Een Centrum voor Dagverzorging (CDV) en Centrum voor Dagopvang (CDO) bieden overdag zorg aan ouderen, ontlasten mantelzorgers en ondersteunen langer thuis wonen. In een CDV verblijven ouderen halve of hele dagen tegen een dagprijs (“niet-conform artikel 51”). Een CDO, beheerd door een erkende dienst voor gezinszorg, werkt per uur (“conform artikel 51”).

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Kwaliteit in woonzorg

    Met verschillende methoden en tools versterk je de kwaliteit van je zorg en ontwikkel je ze verder binnen de grenzen van de kwaliteitsnormen van de overheid voor woonzorgvoorzieningen. Veel van deze informatie is bruikbaar voor alle sectoren binnen zorg en welzijn, maar je vindt hier vooral instrumenten en voorbeelden voor je specifieke sector.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Leeftijdsvriendelijke gemeenten

    Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillende domeinen van een leeftijdsvriendelijke stad of gemeente. Een leeftijdsvriendelijke gemeente is een inclusieve en toegankelijke omgeving die actief ouder worden promoot.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Dementievriendelijke gemeenten

    Steeds meer lokale besturen zetten in op een dementievriendelijke werking. Op deze pagina vind je alle relevante informatie en handvaten om een dementievriendelijke werking op te zetten.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Mantelzorg

    Iedereen die zorg verleent aan familieleden of kennissen met een chronische ziekte, verslaving of beperking, eenzaamheidsproblematiek, … wordt mantelzorger genoemd. Vaak ben je dus al mantelzorger zonder dat je het zelf beseft. Wist je dat er in Vlaanderen meer dan 800.000 mantelzorgers actief zijn? Op deze pagina vind je alle relevante informatie en handvatten.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Lokaal armoedebeleid

    In armoede leven is niet enkel een tekort aan inkomen. Het is naast een materiële ook een sociale deprivatie. Armoede komt voor op verschillende levensdomeinen en wordt hierdoor vaak vergeleken met een spinnenweb waarin iemand verstrikt raakt. Lees meer over een lokaal en structureel armoedebeleid en welke ondersteuning, data en tools er zijn.

    Armoede
    Lokaal sociaal beleid
    Maatschappelijke dienstverlening
    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Lokaal sociaal beleid in de meerjarenplanning

    Het lokaal sociaal beleid krijgt een plaats in het strategische meerjarenplan van het lokale bestuur, binnen de principes van de beleids- en beheerscyclus (BBC). Het lokaal sociaal beleid bevat beleidsdoelstellingen gevoed door de lokale behoeften, verschillend in elk lokaal bestuur. Een sterke omgevingsanalyse en participatie van kwetsbare burgers en alle relevante lokale partners zijn nodig.

    Lokaal sociaal beleid
    Armoede
    Publicatiedatum