Lokale besturen in Europa: wat doet de VVSG?
Vlaamse lokale besturen zijn een interessante partner voor de Europese instellingen. Ze vormen het overheidsniveau dat het dichtst bij de burger staat. Het is op het lokale niveau dat de Europese regelgeving zichtbaar wordt. Zij zijn dan ook goed geplaatst om de Europese, federale en Vlaamse medeoverheden te adviseren over hoe regelgeving het best de vooropgestelde doelen kan bereiken.
Inhoud van deze pagina
Europawerking van VVSG
De Europawerking van de VVSG concentreert zich op een aantal acties. Ontdek hoe we inspireren, reageren, sensibiliseren, samenwerken en streven naar meer impact op de financiering.
Inspireren
We verbinden Vlaamse lokale besturen met Europese lokale besturen via de uitwisseling van goede praktijken, de organisatie van studiebezoeken en het aangaan van partnerschappen voor projectfinanciering. Deze inspiratie gaat in twee richtingen: we zetten Vlaamse voorbeelden op de kaart en leren van andere Europese lokale initiatieven.
Reageren
We reageren op Europese regelgeving die effecten heeft op lokale besturen en hun beleid. Dit doen we zowel via de Europese koepel CEMR als via de Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU. Driekwart van het regelgevend kader voor de Vlaamse gemeenten komt van de Europese Unie. De lokale besturen voeren het Europese beleid mee uit.
Sensibiliseren
De VVSG versterkt de Europese reflex bij lokale besturen. We maken het belang van de Europese Unie en de meerwaarde ervan duidelijk aan lokale overheden.
Samenwerken
We gaan actief partnerschappen aan die de VVSG helpen om lokale besturen te ondersteunen op Europees niveau.
Financieren
We streven naar meer impact op de beschikbare middelen vanuit de Europese Unie. Enerzijds door de directe calls, anderzijds door de Vlaamse vertaling van het cohesiebeleid. Samen met lokale besturen verzamelen we kennis voor Europese projecten.
Jumelages
Een jumelage is een vriendschapsband tussen twee of meer Europese steden of gemeenten. Het doel is kennis en ervaring uit te wisselen op diverse beleidsdomeinen zoals cultuur, sport, milieu, toerisme of economie en een Europese dimensie inbouwen in het lokale bestuur. Oorspronkelijk waren jumelages gericht op verzoening na de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen zien we dat deze meer klassieke uitwisselingen onder druk staan en vervangen worden door thematische samenwerkingsverbanden.
De VVSG werkt aan een visietekst over mogelijke toekomstscenario’s voor de jumelages. Op basis van deze scenario’s willen we bepalen welke dienstverlening we in de toekomst bieden. Wordt vervolgd dus.
Meer weten?
Europese instellingen
- De website van de Europese Commissie(opent nieuw venster) biedt veel informatie over de prioriteiten en werkgebieden van de Europese Commissie.
- Via de website van het Europees parlement(opent nieuw venster) blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de werkzaamheden die het Europees parlement bezig houden en volg je live debatten.
- De Raad van de Europese Unie(opent nieuw venster) (van lidstaten) biedt informatie over persmededelingen en recente en toekomstige vergaderingen van de verschillende raden.
- Het Comité van de Regio's(opent nieuw venster) geeft als spreekbuis van regionale en lokale overheden advies over EU-regelgeving.
Europese netwerken
- De Raad van Europese Regio's en Gemeenten(opent nieuw venster) (CEMR) is de Europese koepelvereniging van verenigingen van lokale besturen. Ze doet aan belangenbehartiging op het vlak van Europese wetgeving en versterkt de gemeentelijke beweging.
- VLEVA(opent nieuw venster) is het verbindingsagentschap tussen Europa, het Vlaamse middenveld en de lokale besturen. VLEVA informeert via haar nieuwsbrief, website en evenementen. Ze informeren ook over Europese subsidiemogelijkheden via de subsidiewijzer. De VVSG is lid van VLEVA.