Stoomcursus over de sociale rechten van je cliënt

Lokale besturen staan voor de uitdaging om te werken aan een toegankelijke hulp- en dienstverlening voor hun cliënten. Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening is het voeren van een rechtenonderzoek, maw: 'Welke sociale rechten kan mijn cliënt genieten?'. Het is voor maatschappelijk werkers echter niet evident om op dat vlak het bos door de bomen te blijven zien. Tijdens deze crash course wordt u twee dagen ondergedompeld in het bad van de sociale rechten.

Naast een overzicht van de belangrijkste sociale rechten bieden we tal van kapstokken om zelf uw weg te zoeken via de rechtenverkenner. Bovendien is de cursus doorspekt met tal van tips and trics die u niet in de rechtenverkenner terugvindt. Door het aantal deelnemers te beperken zorgen we ervoor dat er voldoende gelegenheid is voor interactie met de lesgever en andere deelnemers.
Een must voor beginnende maatschappelijk werkers en een boeiende opfrissing voor maatschappelijk werkers met wat ervaring!

Tijdens deze cursus komen volgende thema's aan bod:

 • Sociale zekerheid: pensioenen, werkloosheid, kinderbijslag, ziekteuitkering, arbeidsongeval, beroepsziekte.
 • Algemene sociale bijstand: wat wordt er zoal georganiseerd door de lokale besturen en wat kunt u bij de federale overheid aanvragen?
 • Belastingen: een overzicht van tal van mogelijkheden om de fiscale voordelen voor (kans-)arme gezinnen te optimaliseren.
 • Nutsvoorzieningen: wie heeft recht op wat op het vlak van telefonie, elektriciteit, vrijstelling van heffingen op afvalwater, ....
 • Bescherming van de gezondheid: een overzicht van alle mogelijke premies en tegemoetkomingen voor personen met een handicap, de combinatie van werk en gezondheid, de dienstverlening door mutualiteiten, ....
 • Mobiliteit: een overzicht van voordelen, zoals parkeerkaarten, het DINA-abonnement, verplaatsingsvergoedingen, ....
 • Arbeid, onderwijs, juridische bijstand en culturele en maatschappelijke ontplooiing: een overzicht van rechten en tegemoetkomingen voor kansarme groepen

 

Begeleiding

Ria Vandaele, hoofdmaatschappelijk assistente OCMW Ledegem

 

Doelgroep

Maatschappelijk werkers

 

Waar en wanneer

vrijdagen 9 en 23 september 2022
van 9.30 tot 16.30 uur, onthaal om 9 uur 
NH Hotel, Boeveriestraat 2, 8000 Brugge 

Deze vorming gaat fysieke door. Maar wat als het coronavirus opnieuw roet in het eten strooit? Eenvoudig: daarop zijn wij voorbereid – en u dus ook. De opleiding gaat dan gewoon door als interactieve online opleiding!

​Deelnameprijs

€ 300, VVSG-leden: inclusief de pocket ' Wegwijzer naar een integrale hulpverlening'.

 

Betaling

Je betaalt na ontvangst van je factuur.​

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot één week voor de aanvangsdatum van de vormig.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega.

 

Info

 • inhoudelijk
  Miet Remans, stafmedewerker sociaal werk, miet.remans@vvsg.be​  tel. 02 211 56 37​
 • praktisch
  Gudrun Hellinckx, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen, gudrun.hellinckx@vvsg.be  tel. 02 211 55 57​

Opleidingssessies

09 sep '22