Wat is het Lerend Netwerk Lokaal Voedselbeleid?

Het lerend netwerk is een trimestriële digitale bijeenkomst van enkel lokale besturen die gedachten/bekommernissen/praktijkvoorbeelden uitwisselen met elkaar.
Tijdens elk lerend netwerk zoomen we in op een voedselthema. Uiteraard polsen we op voorhand bij de groep welke vragen er leven rond dat thema. De belangrijkste vragen bespreken we in deze sessies. Waar mogelijk leggen we ook de link met de andere beleidsdomeinen. Elke sessie wordt kort door een inspiratie ingeleid. 

Bezoek zeker ook eens de pagina's rond voedselbeleid (meer info)

(Foto: Boerderij Livinushof. Lies Engelen Photography)

 

Thema's
 

Korte Keten - 20 mei 2020

Het korte-keten-proces kan een cruciale rol spelen in de transitie naar een beter voedselsysteem. Tijdens de crisis is tevens het belang van lokale voedselproductie aangetoond om een weerbaarder voedselsysteem te garanderen. Overheden, onderzoeksinstellingen, burgers en bedrijven: allen kunnen meedenken om het korte-keten-proces duurzaam te ontwikkelen. 

Voedselverspilling vermijden - 15 september 2020

Een derde van al ons voedsel wordt weggegooid. Als lokaal bestuur kan je via verschillende domeinen (horeca, sociale voedselverliesplatformen, grootkeukens, …) een belangrijke rol opnemen om bij je inwoners zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan. 

Ruimte voor voedsel - 20 oktober 2020

Lokale besturen hebben grond in eigendom én zijn op zoek naar maatschappelijk rendement. Uit een bevraging blijkt 80 % van de gemeenten landbouwgrond te bezitten in eigen gemeente maar de inzet voor lokale voedselproductie is tot op heden zeer beperkt.

Verslag + lessons learned

10.00-10.55: 5 lokale besturen vertellen over hun project 

11.00-11.20: De Landgenoten met cijfers, situatieschets, koppeling SDG's in een quizvorm

11.20-11.40: De Landwijzer met een praktische oefening rond lokale voedselproductie

11.40-12.00: De Vlaamse Landmaatschappij met een sessie rond grondinstrumenten

 

Gezonde en duurzame voeding - 17 november 2020

Uit een VVSG bevraging blijkt dat gezonde voeding hoog op de agenda staat bij de lokale besturen, daarnaast zien we ook dat het merendeel van de gemeenten zich voor de campagne “gezonde gemeente” engageren om een lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Je bent wat je eet of de vitaliteit van je gemeente wordt bepaald door wat de inwoners eten. Het is ook belangrijk om naast de chemische samenstelling van voedsel evenveel aandacht te besteden aan de sociologie of de ecologie van het eten.
 

Duurzame aanbestedingen - 26 januari 2021

Steden en gemeenten zijn voorbeeldconsumenten die burgers en organisaties triggeren om zelf ook duurzamer te kopen. Door de volumes die ze aankopen hebben ze impact en zullen meer producenten duurzamer te werk gaan.
 
 

Doelgroep

Ambtenaren uit verschillende beleidsdomeinen (enkel voor lokale besturen).
 

Deelnameprijs

Gratis
 

Inschrijven

Inschrijven kan via de link onderaan deze pagina.

 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.

 

Info

  • Inhoudelijk | Steven Desair, stafmedewerker Lokale Voedselstrategie | steven.desair@vvsg.be | T 02 211 55 80
     
  • Praktisch | Elke Van den Wijngaert, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen | elke.vandenwijngaert@vvsg.be | T 02 211 56 60

Opleidingssessies

20 okt '20
17 nov '20
26 jan '21