

Tijdens de Week van de Opvoeding zetten de VVSG, de Gezinsbond en VCOK opvoeden en ouderschap centraal. Van 16 tot 23 mei organiseren lokale besturen en organisaties in heel Vlaanderen activiteiten, samen met, door en voor ouders. Het thema ‘Goed genoeg ouderschap’ vormt de rode draad doorheen deze Week van de Opvoeding. Want vallen en opstaan horen bij het leven, ook bij het opvoeden van kinderen.
Vaak plezant, niet altijd makkelijk
Opvoeden verrijkt het leven van veel ouders. Uit de Gezinsenquête(opent nieuw venster) blijkt dat 93% van de ouders het als verrijkend ervaart en 88% vindt het zelfs plezant. Tegelijk voelt een minderheid van de ouders - 6,6 % - zich vaak onzeker over de eigen opvoedingscapaciteiten. Ouderschap maakt gelukkig en trots, maar de combinatie van gezin en werk kan ook druk en chaotisch zijn. De sociale verwachtingen zorgen soms voor extra spanning.
Goed genoeg is écht goed genoeg
Met het thema ‘Goed genoeg ouderschap’ leggen we dit jaar de nadruk op mildheid. Fouten maken hoort erbij. Ouders hoeven niet perfect te zijn. Door milder te zijn voor zichzelf, geven ze aan kinderen een krachtig signaal: falen en opnieuw proberen zijn deel van het leven. Op 19 mei verdiepen VRT-journalist Sanne Baeck en kinderpsychologe Wendy de Pree dit thema in een gratis webinar(opent nieuw venster), een organisatie van de Gezinsbond en VCOK.
Lokale activiteiten maken opvoeden zichtbaar
De Week van de Opvoeding loopt elk jaar van 16 tot 23 mei, aansluitend op de internationale Dag van het Gezin (15 mei). De VVSG, de Gezinsbond en VCOK slaan de handen in elkaar voor deze jaarlijkse campagne. Tal van organisaties en lokale besturen brengen opvoeden en opgroeien zichtbaar in beeld, via toegankelijke en verbindende initiatieven(opent nieuw venster) met, voor en door ouders. Zo bereiken ze ook ouders die het aanbod vandaag nog niet kennen. Een greep uit het aanbod:
- Met een baby- en peuterfestival wil de gemeente Hamme een breed publiek bereiken. ‘In een gezellige, informele sfeer kunnen ouders met elkaar praten, terwijl lokale partners hun aanbod voor jonge gezinnen voorstellen,’ zegt Leni Peelman van Huis van het Kind Hamme.
- In Roeselare zijn de Opvoedingswinkel en het Huis van het Kind de regisseurs van buurtgerichte activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding. ‘Ieder jaar wordt er een bepaalde buurt uitgekozen en richten we ons breed op alle gezinnen en opvoedingsfiguren in die buurt, met specifieke aandacht voor opvoeding in kwetsbare situaties legt beleidsmedewerker kinderopvang en opvoedingsondersteuner Stéphanie Rosseel uit.
- Ook op andere plaatsen organiseren diverse partners samen grotere evenementen, een mooi voorbeeld zijn de Conecta Familie Fest van CM waar samengewerkt wordt met Wiegwijs, de Huizen van het Kind en de lokale afdelingen van de Gezinsbond.
- In Keerbergen versterken jonge ouders de band met elkaar tijdens een peuter- en kleuterspeeldag. ‘Terwijl de kinderen zich uitleven op springkastelen, in de speeltuin of bij de dieren van de kinderboerderij, kunnen ouders rustig praten met elkaar,’ zegt Inneke Keersmaekers. Huis van het Kind, de Dienst voor Onthaalouders en de bib werken samen aan dit ontmoetingsmoment.
Auteurs
-
HanneVan NuffelStafmedewerker
-
NathalieDebastDirecteur belangenbehartiging en communicatie | woordvoerder
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenNieuws
-
Nieuws
Middelen koopkracht: vanaf 2025 andere aanpak voor de VIA sectoren
Zorg en gezondheidKinderen en gezinnen -
Nieuws
Efficiënter lokaal gezinsbeleid dankzij Family ProEf
Lokaal sociaal beleidMaatschappelijke dienstverleningKinderen en gezinnen -
Nieuws
Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaamse voorrangsregels in kinderopvang
Kinderen en gezinnen