Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Bernard Quintin wil de zes politiezones in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen 1 januari 2027 samenvoegen tot één grote zone. De federale regering wil daarmee inzetten op een flexibelere en slagvaardigere politie in de hoofdstad. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de Vlaamse lokale besturen.
Wat verandert er in Brussel?
Eén korpschef zou de nieuwe politiezone leiden. Die werkt samen met de 19 Brusselse burgemeesters, de Brusselse minister-president en een hoge ambtenaar in een politiecollege. Dat college bepaalt de grote lijnen van het beleid. Daarnaast komt er een dagelijks bureau met een kleinere groep burgemeesters. De politieraad verdwijnt volledig.
Om het plan politiek aanvaardbaar te maken, neemt de federale overheid 30 miljoen euro aan schulden over. Er komt ook een herziening van de ‘KUL-norm’, de verdeelsleutel waarmee federale middelen verdeeld worden onder de politiezones. Premier Bart De Wever steunt het voorstel. Het wetsontwerp moet nog voor het zomerreces in het parlement liggen.
Wat betekent dit voor Vlaamse politiezones?
De federale regering moedigt ook in de rest van het land fusies van politiezones aan. In het federaal regeerakkoord spreekt men nog over het vergroten van het draagvlak bij lokale besturen om fusies van politiezones mogelijk te maken om zo grotere en performantere politiezones te krijgen. Maar het plan voor Brussel roept heel wat vragen op voor de Vlaamse zones. Gaan ook hier de politieraden verdwijnen? Komt er ook financiële ondersteuning voor Vlaamse politiezones die willen fuseren? Of zal de federale regering in sommige gevallen beslissen dat Vlaamse politiezones ook verplicht moeten fusioneren?
VVSG vraagt duidelijkheid
De VVSG volgt dit dossier van nabij op. We zitten binnenkort samen met minister Quintin. We vragen duidelijkheid over de gevolgen voor de Vlaamse politiezones en de lokale besturen.