Medewerkers van lokale besturen kunnen via de projecten P600 en Instroom A(opent nieuw venster) een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige volgen. De financiering van de vervanger bedraagt 40.000 euro per jaar en wordt betaald door het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector. Dat bedrag is niet kostendekkend. De VVSG onderhandelde de voorbije maanden met de vakbonden voor een betere financiering. Op 27 maart kwamen we tot een akkoord: de financiering stijgt naar 46.000 euro per jaar voor nieuwe inschrijvingen en wordt voortaan jaarlijks geïndexeerd.
Opleiding gevolgd, maar medewerker vertrekt
Lokale besturen botsen op een tweede uitdaging. Medewerkers die met steun van Maribel een opleiding volgen, verlaten soms de organisatie zodra ze hun diploma op zak hebben. De VVSG kaartte dit probleem herhaaldelijk aan op het Beheerscomité Sociale Maribel, maar vond tot nu toe geen oplossing.
Een scholingsbeding(opent nieuw venster) – waarbij een medewerker verplicht is een bepaalde tijd in dienst te blijven – is juridisch niet mogelijk. Dat komt omdat het lokaal bestuur de opleiding niet zelf betaalt.
Voor de financiering van de arbeidsplaatsen via Maribel verandert er niets. De maximale bedragen per voltijdse medewerker blijven:
32.697,16 euro voor contractuelen en 37.456,60 euro voor statutairen, toegekend vóór 2020
42.000 euro per VTE voor arbeidsplaatsen toegekend vanaf 2020
De VVSG pleit al langer voor een betere financiering van deze arbeidsplaatsen. Maar het beschikbare budget van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector laat dat momenteel niet toe.
De VVSG vraagt in haar memorandum aan de federale regering wel om het toepassingsgebied van de Sociale Maribel uit te breiden naar álle medewerkers van lokale besturen en om het bedrag van de financiële tussenkomst per toegekende arbeidsplaats te indexeren.
Ben je op zoek naar inzichten, nieuwe ideeën en praktische oplossingen voor personeelsuitdagingen in lokale besturen? Onze Kennisgroep Personeelsbeleid biedt dé plek om jouw personeelsvragen te stellen en samen met vakgenoten te sparren over actuele thema’s.