Auteur:

Gepubliceerd op: 14-05-2024

It takes a village to raise a child, het blijft een waarheid als een klok. Kinderen opvoeden is voor ouders die een netwerk in hun buurt of gemeente hebben, een pak makkelijker dan voor ouders die er alleen voor staan. Verbinding met de buurt en de samenleving leidt tot gedeeld opvoeden en opgroeien. Dat is de centrale boodschap van de volgende Week van de opvoeding, een campagne van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG, de Gezinsbond en Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK). De vlaggenlijn staat symbool voor verbinding. Er zijn ook allerlei activiteiten gepland.

Moeilijke combinatie gezin - privé

Veel mensen worstelen met de combinatie gezin, werk en vrije tijd. Wie een netwerk heeft om op terug te vallen, maakt van opvoeden een gedeeld verhaal waarin de druk op ouders en kinderen afneemt. De Week van de Opvoeding focust dit jaar op opvoeden in verbinding waarbij solidariteit, samenleven en gedeelde verantwoordelijkheid fundamentele waarden in opvoeden zijn.

Hang een vlaggenlijn uit!

De vlaggenlijn staat symbool voor het opvoeden vanuit verbinding met netwerk en samenleving en voor het vieren van successen. De organisaties roepen dan ook steden en gemeenten, voorzieningen, gezinnen, buurtbewoners en vrijwilligers op om een vlaggenlijn uit te hangen en zo de langste vlaggenlijn te vormen: ga aan de slag en maak opvoeden in verbinding letterlijk zichtbaar in het straatbeeld!

Een waaier aan activiteiten

Tijdens de Week van de Opvoeding organiseren lokale spelers, zoals Huizen van Kind, in verschillende steden en gemeenten een waaier aan activiteiten. Zo organiseren de Gezinsbond en VCOK op 22 mei het gratis webinar Opvoeden doen we samen en kan je ook een aantal eerdere webinars herbekijken.

Check de website van je gemeente om te weten wat en waar er iets gebeurt. Zo leent VCOK een vlaggenlijnbox uit aan organisaties met daarin alle materialen om vlaggenlijnen te maken, in te kleuren en op te hangen, samen met ouders, kinderen, buurtbewoners en andere geïnteresseerden. In meer dan 10 Gentse wijken gaan organisaties ermee aan de slag.

De Week van de Opvoeding is een initiatief van de VVSG, de Gezinsbond en VCOK. Deze campagne wordt elk jaar georganiseerd van 16 tot 23 mei, in het verlengde van 15 mei, de Internationale Dag van het Gezin. Meer info op de campagnewebsite. 

 

Contact voor de pers

Nathalie Debast, VVSG-woordvoerder, 0497 31 80 77

Ann Lobijn