Auteur:

Gepubliceerd op: 21-11-2022

De tijdelijke bescherming voor de Oekraïense vluchtelingen wordt verlengd tot en met 4 maart 2024. Dat werd op Europees niveau beslist. Dat heeft een aantal gevolgen voor de lokale besturen.

Verlenging van de A kaarten

Aangezien alle lopende A kaarten geldig zijn tot 4 maart 2023, moeten alle A kaarten ook tegen die datum verlengd worden. De verlenging van de A kaart moet effectief aangevraagd worden zodat we een duidelijker zicht krijgen op wie hier nog is en wie het land verlaten heeft. Om de werklast beter beheersbaar te maken, kunnen de aanvragen over een langere periode gespreid worden. Concreet kunnen de aanvragen al ingediend worden vanaf 4 januari 2023. Het is ook mogelijk om al voor 4 januari 2023 afspraken in te boeken op voorwaarde dat de afspraak zelf na 3 januari ingepland wordt. Wie afgevoerd werd, moet zich opnieuw aanbieden in het registratiecentrum. Er komt ook een informatiecampagne gericht op de tijdelijk beschermden uit Oekraïne.

Lees ook de brief aan de gemeenten

Verlenging steunmaatregelen lokale besturen

De verhoogde terugbetaling van het equivalent leefloon aan 135% gedurende de eerste 4 maanden en aan 125% voor de resterende duur, was door de wet van 18 mei 2022 (publicatie staatsblad 15 juni 2022) reeds voorzien tot 3 maart 2024.

De Vlaamse Regering heeft op 18 november 2022 ook beslist om de subsidieregeling voor de lokale besturen te verlengen tot maart 2023. Ondertussen werkt de Taskforce Oekraïne ook aan een beleid voor de opvangstrategie op middellange termijn, waarbij de financiering daarvan geregeld wordt tot het statuut tijdelijke bescherming ten einde loopt.

 

Fabienne Crauwels