Gepubliceerd op: 23-01-2024

Uit recente persberichten blijkt dat een groot aantal persoonsgegevens gelekt is na een cyberaanval op afvalintercommunale Limburg.net. Intercommunales, evenals steden en gemeenten, vormen een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Een verhoogde cyberveiligheid bij lokale besturen is cruciaal om de schade van dergelijke aanvallen te beperken. De VVSG zet zich actief in door beleidsmakers te overtuigen van een overkoepelende aanpak en het vastleggen van een kader voor cyberveiligheid bij lokale besturen. De vraag naar globale ondersteuning vertaalt zich ook in het Memorandum van de VVSG
 

De impact van de NIS2-wetgeving

Om de versterking van cyberveilige maatregelen te waarborgen, is er de nieuwe Europese Network and Information Security Directive (NIS2-wetgeving). De implementatie van deze wetgeving in België en Vlaanderen is nog niet helemaal duidelijk. Intercommunales in de sectoren afval, afvalwater, drinkwater en gezondheidszorg en hulpverleningszones lijken op het eerste zicht wel te vallen onder de wetgeving.

De VVSG publiceerde eerder een standpunt over NIS2 en blijft de mogelijke gevolgen bij lokale besturen nauwlettend volgen. We benadrukken de noodzaak van een doordachte aanpak en breed gedragen strategie, vooraleer moeilijk werkbare regels en dure investeringen opgelegd worden. Dit betekent niet dat lokale besturen het vraagstuk van cyberveiligheid mogen negeren, integendeel.
 

Tijd voor actie

In de afgelopen jaren heeft de VVSG meer bewustmaking onder lokale besturen gecreëerd. Hoewel er al veel in gang is gezet, is het nu tijd voor concrete actie bij alle lokale besturen. Enerzijds moeten lokale besturen weerbaarder worden tegen cybercriminelen, anderzijds moeten ze investeren in een herstelplan na een succesvolle aanval. Het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid biedt ondersteuning op maat van lokale besturen en het project Cyberveilige Gemeenten van de VVSG reikt handige tools aan, waaronder de opmaak van een bedrijfscontinuïteitsplan en de organisatie van een crisisoefening cybercrime.

Bovendien hebben we een groot aanbod van interessante en sensibiliserende webinars. Schrijf je in voor de digitale slotsessie van het project op donderdag 29 februari en informeer je over deze actuele uitdaging waar alle lokale besturen voor staan.

 

Charlotte De Mullier - Stafmedewerker VVSG