Auteur:

Gepubliceerd op: 13-03-2024

Op 18 maart 2024 treden twee nieuwe statuten in werking die van belang zijn voor verpleegkundige handelingen. Deze statuten maken het mogelijk dat bepaalde taken niet alleen door medisch personeel worden uitgevoerd, maar ook door anderen.

  1. Het Koninklijk Besluit (KB) Statuut Bekwame Helper: Dit statuut stelt niet-medisch personeel in staat om specifieke complexere verpleegkundige handelingen uit te voeren. Let op: dit statuut is niet van toepassing in woonzorgcentra, maar wel in sectoren zoals kinderopvang en thuiszorg.

  2. Het KB Statuut ADL-taken (Activiteiten Dagelijks Leven): Dit statuut is van toepassing in alle sectoren, inclusief woonzorgcentra. Het maakt het mogelijk dat bepaalde dagelijkse, minder complexe verpleegkundige taken worden uitgevoerd door niet-medisch personeel.

Wil je meer weten? Op onze webpagina over de hervorming van het verpleegkundig beroep kun je webinars over beide statuten herbekijken en de bijbehorende presentaties downloaden. Daarnaast vind je er een nieuw document met veelgestelde vragen.

Voor gedetailleerde informatie kun je ook terecht op de nieuwe websites bekwamehelper.be en ADL-taken, gepubliceerd door de FOD Volksgezondheid. Hier vind je ook antwoorden op mogelijke vragen en informatie over de voorwaarden van beide statuten.

Abderrazak El-Omari