Auteur:

Gepubliceerd op: 04-04-2024

De nieuwe versie van de SDG-monitor voor steden en gemeenten (Idea Consult) bevat een dataset van meer dan 200 indicatoren met waardevolle informatie voor je omgevingsanalyse.

Je ziet hoe jouw gemeente het doet ten opzichte van andere Vlaamse gemeenten. Je kan voor elke indicator ook de evolutie en absolute cijfers raadplegen voor de voorbije 13 jaar. De nieuwe versie van de monitor bevat ook SDG-prestatiekwadranten voor elke gemeente. Je ziet in één overzichtelijk beeld de SDG's waar je gemeente goed op scoort en waar de uitdagingen liggen. Dit ten opzichte van andere Vlaamse gemeenten, maar ook op basis van de context van je gemeente zoals gemiddeld inkomen en inwonersaantal. 

De Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, die 17 duurzame ontwikkelingsdoelstelling omvat, biedt een ideaal kader om het proces en de structuur van de omgevingsanalyse vorm te geven door hun gedeelde focus op maatschappelijke trends en uitdagingen. Ervaring binnen lokale besturen heeft laten zien dat het werken met de SDG's ook de mogelijkheid biedt om collega's van verschillende diensten samen te brengen en gezamenlijke expertise in te zetten.

Benieuwd? Schrijf je dan in voor het webinar 'De SDG's in de omgevingsanalyse: recente data en praktijkvoorbeelden' op 16 april. Tijdens dit webinar introduceren we de nieuwe SDG-monitor, samen met andere handige tools zoals het SDG-dashboard in Provincies in Cijfers en de SDG-wijzer van Zwevegem en omliggende gemeenten. Daarnaast delen we inzichten en tips vanuit de gemeentelijke werkgroep SDG's in de omgevingsanalyse.

Idea Consult organiseert eveneens een webinar specifiek over de SDG-monitor op 23 april.

Ontdek ook de VVSG-inspiratiegids over de SDG's in de omgevingsanalyse. Hierin vind je praktische richtlijnen voor het integreren van de SDG's in het proces en het einddocument, ongeacht of je start vanuit het SDG-kader, deze in een andere structuur (zoals DESTEP) integreert, of vooral de SDG's visueel wilt verwerken in het einddocument. We verrijken de inspiratiegids met praktische stappen, methoden en voorbeelden uit de praktijk.

Hanne Albers