Katrien Goossens en Klaartje Huyge (Stad Gent) ontvangen Employer Brand award
Katrien Goossens en Klaartje Huyge (Stad Gent) ontvangen Employer Brand award

Auteur:

Gepubliceerd op: 23-04-2024

Lokale besturen scoren goed op factoren die werkzoekenden belangrijk vinden in hun zoektocht naar een nieuwe job. Dat bevestigt een recente studie van HR-dienstverlener Randstad. Stad Gent krijgt de derde plaats als aantrekkelijke publieke werkgever binnen de Employer Brand Research 2024. 

Cruciale factoren

Er zijn factoren die bepalen of een werkgever echt aantrekkelijk is. Lokale besturen doen het opvallend beter dan organisaties in de profitsector voor volgende elementen in de top 10:

  • werkzekerheid
  • werk-privébalans
  • reputatie
  • maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • jobinhoud
  • werksfeer

De nabijheid van het werk is traditioneel al een sterk punt bij steden en gemeenten. Deze resultaten bevestigen het beeld voor de publieke sector uit eerder onderzoek.

Gelijkheid als nieuwe factor

Nieuwkomer in het lijstje van factoren is de gelijkheid van medewerkers. Het gaat hier zowel over de behandeling van minderheden onder de medewerkers, als over de perceptie van gelijke behandeling door de werkgever voor wie niet tot een minderheidsgroep behoort. Dit thema wint sterk aan belang bij nieuwe werknemers.

Grootschalige studie

HR-dienstverlener Randstad voert dit onderzoek uit bij werkgevers in de privé-sector sinds 2000. Aan de Employer Brand Research 2024 nemen 173.000 deelnemers deel uit 32 landen. Opvallend is dat ongeacht het land van de bevraagde werknemers dezelfde factoren oplichten als het over attractiviteit van werkgevers gaat.

Troeven beter uitspelen

Lokale besturen spelen hun troeven alsl aantrekkelijke werkgevers nog te weinig uit naar potentiële werknemers toe. De stad Gent doet dit duidelijk wel. De centrumstad behaalt zo een derde plaats in de rangschikking van aantrekkelijke werkgever in de categorie lokale besturen 2024. De stad Namen en Brussel krijgen de eerste en tweede plaats. De steden Brugge, Hasselt, Genk, Antwerpen en Kortrijk bekomen ook een plaats in de top 10. Brussels Airport is dan weer de meest aantrekkelijke Belgische werkgever in de private sector.

Veel vacatures

Lokale besturen hebben veel vacatures open. Eén op vier medewerkers gaat immers de komende 10 jaar op pensioen. Wie een lokaal bestuur verlaat, krijgt meestal een vervanger. Soms bieden intergemeentelijke samenwerking, digitalisering van werkprocessen of het reorganiseren van de dienstverlening een alternatieve oplossing voor vervanging. Op die manier kan het werk met de bestaande medewerkers gedaan worden. Lokale besturen krijgen meer maatschappelijke opdrachten. Dit verklaart mee de stijgende vraag naar arbeidskrachten.

Mike Deschamps