Auteur:

Gepubliceerd op: 28-03-2024

De VVSG en Poolstok lanceren het HR Kompas voor lokale en provinciale besturen. We ontwikkelden een krachtige bron van HR-expertise en praktijkervaring in het kader van het nieuwe besluit rechtspositieregeling. Om correcte juridische informatie te vinden, deden we een beroep op het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). 

Het HR Kompas biedt lokale besturen richting voor het ontwikkelen van hun HR-beleid. De VVSG, Poolstok en ABB bieden elk hun specifieke expertise op het platform. ABB legt de nadruk op regelgeving en Poolstok richt zich op visie, theorieën en methodieken. Bij ons vind je praktijkvoorbeelden en handige tools, maar we focussen ook op de mogelijkheden en uitdagingen van het rechtspositiebesluit. 

 Ontdek wat elke halte van het HR Kompas te bieden heeft:  

 • Strategie: Leer hoe je HR naadloos integreert in de strategie en doelen van je organisatie. Ontdek het belang van strategisch HR-beleid en stakeholder-management, en krijg handvatten om de impact van HR te vergroten. 
   
 • Aanwerven: Verkrijg inzichten in het succesvol aantrekken en verwelkomen van werknemers in je organisatie. Werk aan het rekruteren, selecteren en onthalen van nieuwe collega's, en ontdek hoe je jouw employer branding versterkt. 
   
 • Verlonen: Zet je in voor een eerlijke en rechtvaardige beloning van je medewerkers. Duik in onderwerpen zoals salaris, functieclassificatie, alternatieve verloning (cafetariaplan) en het waarderen van ervaring en prestaties. 
   
 • Ontwikkelen: Stimuleer de groei van je medewerkers door te focussen op hun ontwikkeling en evaluatiemanagement. 
   
 • Opvolgen: Houd contact met je medewerkers gedurende hun tewerkstelling binnen jouw organisatie. Werk aan thema’s zoals retentie, afwezigheid, leiderschap en flexibel werken om een sterke relatie te behouden. 
   
 • Uitzwaaien: Bereid je voor op een goed afscheid van medewerkers en zorg voor een soepele overgang. 

Het HR Kompas blijft groeien met constante toevoegingen van nieuwe inzichten, documenten en praktijken. We nodigen personeelsverantwoordelijken uit om hun inspirerende praktijken en voorbeeldsjablonen te delen en in gesprek te gaan met andere gebruikers. 

Marijke De Lange