Auteur:

Gepubliceerd op: 29-03-2024

Op 1 april 2024 breidt het stelsel flexi-jobs uit naar de sectoren kinderopvang en onderwijs en naar de publieke sectoren sport en cultuur.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft ons laten weten dat de term ‘hoofdactiviteit’ in de Programmawet van 22 december 2023 betekent dat flexi-jobs niet mogelijk zijn bij lokale besturen, voor de sectoren kinderopvang, sport en cultuur, omdat deze sectoren niet de hoofdactiviteit van lokale besturen uitmaken. De RSZ stelt voor dat lokale besturen, om met flexi-jobs te kunnen werken in deze sectoren, deze activiteiten onderbrengen in een afzonderlijke juridische entiteit met enkel kinderopvang, sport of cultuur als hoofdactiviteit. Voor de VVSG is dit als oplossing niet aanvaardbaar. 

Op 29 maart 2024 voerde de VVSG opnieuw overleg met de kabinetten Werk en Sociale Zaken en de RSZ, waarbij we opnieuw aandrongen op een oplossing voor dit probleem. De kabinetten en de RSZ stemden hiermee in, en we zijn optimistisch dat er een oplossing zal worden gevonden. We vragen zowel op korte termijn een pragmatische interpretatie van de wet als op langere termijn een wijziging van de wet. Wij houden jullie op de hoogte.

Vanaf 1 april 2024 kunnen flexi-jobbers wel worden ingezet in het onderwijs. Voor niet-zorgfuncties in bepaalde delen van de publieke zorgsector was dit al mogelijk sinds 1 januari 2023 en voor gediplomeerde redders in de zwembaden, zwemvijvers en op stranden kan het sinds 1 januari 2024.

Lees meer over Flexi-jobs

Abderrazak El-Omari