Auteur:

Gepubliceerd op: 17-01-2024

Vorige maand organiseerden ODE Vlaanderen (Organisatie Duurzame Energie) en zijn Waalse tegenhanger Edora samen met Techlink de tweede editie van het Energie Transitie Congres. De COP28 die op dat moment aan de gang was en de Europese, federale, regionale en lokale verkiezingen waren de aanleiding om stil te staan bij de tot nu toe genomen maatregelen rond de energietransitie. Verder werden er ook aanbevelingen geformuleerd voor het nieuwe beleid.

De gebundelde aanbevelingen in de beleidsbrief, lopen op heel wat punten parallel met de verzuchtingen die ook in het VVSG-memorandum zijn opgenomen rond klimaatbeleid:

  • Mik op collectieve actie, want met individuele en geïsoleerde acties gaat de decarbonisering van onze economie en maatschappij onvoldoende snel.
  • Maak heldere keuzes die duidelijkheid verschaffen wanneer en hoe fossiele energie uitgefaseerd wordt. Want het beleid beidt momenteel onvoldoende houvast voor burgers én bedrijven.
  • Zorg eindelijk dat de duurzame keuzes financieel interessant(er) zijn en realiseer dus een taks shift van fossiel naar duurzaam.
  • Voer een ambitieus beleid om zoveel mogelijk hernieuwbare energie te ontwikkelen en flexibiliteit te bevorderen.
  • Ontzorg burgers en bedrijven en voorzie aangepaste financieringsmodellen voor de sociaal zwakkeren.
  • Verhoog het draagvlak door een positieve communicatie die met succesverhalen aantoont dat verduurzamen gepaard gaat met comfortabel, gezond en betaalbaar leven.
  • Coördineer en integreer het beleid op én tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus door samen te werken voor een integraal beleid dat op systeemniveau ingrijpt.

Bekijk via deze link de aanbevelingen meer in detail.

Bert Janssens