
Netwerk Brandweer: koepelorganisatie voor hulpverleningszones
Netwerk Brandweer is de koepelorganisatie voor de 20 Vlaamse Hulpverleningszones en een samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Op deze pagina vind je de verschillende rollen, de werking en de leden terug van Netwerk Brandweer.
Over Netwerk Brandweer
Netwerk Brandweer is het samenwerkingsverband van de hulpverleningszones in Vlaanderen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Netwerk Brandweer neemt hierin verschillende kernrollen op.
- De belangen behartigen van de Vlaamse hulpverleningszones bij de Vlaamse en de Federale overheden.
- Informatie en advies geven aan de politieke bestuurders en personeelsleden van gemeenten en hulpverleningszones over de werking van de hulpverleningszones en brandveiligheid.
- Samenwerking en kennisuitwisseling stimuleren door structurele thematische overleggroepen of expertennetwerken.
De leden van Netwerk Brandweer
Sinds 2015 is de gemeentelijke organisatie van de brandweerdiensten opgegaan in hulpverleningszones of brandweerzones. In 2017 beslisten de 20 Vlaamse hulpverleningszones zich te verenigen in het Netwerk Brandweer. Alle 20 Vlaamse hulpverleningszones zijn lid van Netwerk Brandweer.
Het bestuur van de hulpverleningszones bestaat uit zoneraden waarin de burgemeesters van de steden en gemeenten uit de hulpverleningszones zetelen. Daarom is Netwerk Brandweer een partnerschap aangegaan met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.
Je hoort zowel de term brandweerzone als hulpverleningszone. De wet civiele veiligheid spreekt enkel over hulpverleningszones maar verschillende zones kozen voor de term brandweerzone.
Hoe is Netwerk Brandweer georganiseerd?
Brandweerraad
Het hoogste orgaan van het Netwerk Brandweer is de Brandweerraad. Deze bestaat uit alle zonale voorzitters (allen burgemeesters) en de zonecommandanten. De Brandweerraad beslist over de standpunten en de werking van Netwerk Brandweer. De voorzitter van de Brandweerraad is een burgemeester. Ze komen twee maal per jaar samen.
20 zonecommandanten en 20 burgemeesters (inclusief de voorzitter)
Raad van Zonecommandanten
De Raad van Zonecommandanten komt maandelijks samen. Daarin zetelen alle zonecommandanten. Ze nemen beleidsstandpunten volgens de visie van de Brandweerraad en gaan over alle operationele punten die de dagelijkse werking van de brandweer bepalen. Ze geven advies of goedkeuring voor voorstellen die de expertennetwerken agenderen.
20 zonecommandanten en 1 burgemeester (voorzitter)
Dagelijks bestuur
De voorzitter van de Brandweerraad en zes zonecommandanten nemen het dagelijks bestuur van Netwerk Brandweer waar. Dat noemen we het Bureau van Netwerk Brandweer. De voorzitter van het bureau is de voorzitter van de Brandweerraad. Het bureau is vergelijkbaar met een directiecomité of college van burgemeester en schepenen.
Bureau Netwerk Brandweer: voorzitter burgemeester Vera Celis, zonecommandanten maj. Berg Brugghemans, kol. Koen Bollen, maj. Filiep Dekiere, kol. Jan Jorissen, maj. Bert Heylen, kol. Wim Van Zele
Expertennetwerk(en)
Elk lid van een expertennetwerk staat met beide voeten in de praktijk. Deze persoon is gemandateerd om namens de zone standpunten in te nemen en bij te dragen aan een visie die voor alle 20 zones werkbaar zijn. Daarmee staan de netwerken aan de wieg van elk standpunt en elk voorstel van Netwerk Brandweer.
In functie van het beleidsplan van Netwerk Brandweer werken deze netwerken en de themaverantwoordelijken adviezen en acties uit ten dienste van de 20 hulpverleningszones.
Via de netwerkvoorzitter en de verantwoordelijke zonecommandant komen deze adviezen tot bij de Raad van Zonecommandanten die zorgt dat deze op de politieke agenda komen.
Activiteitenverslag Netwerk Brandweer 2024
In dit verslag lees je hoe het Netwerk Brandweer zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een sterke samenwerking tussen de brandweerzones in Vlaanderen. Van preventie tot interventie: ontdek hoe we elke dag werken aan een efficiënte en veilige brandweerorganisatie.
Ondersteuningsteam
Om de organisatie van Netwerk Brandweer te helpen heeft de VVSG een ondersteuningsteam. De coördinator staat aan het hoofd van het ondersteuningsteam en is de rechtstreekse link met het bureau van Netwerk Brandweer. De coördinator is ook het aanspreekpunt voor de Vlaamse en federale overheid.
- Niels Bouwens is het afdelingshoofd
- Lieselot Van Mol is projectmanager
- Helena Laperre is projectondersteuner

Brandweer België
Sinds eind 2023 ligt de vertegenwoordiging van de 34 hulpverleningszones én Brandweer Brussel op nationaal niveau wettelijk vast in het nationaal orgaan voor de hulpverleningszones. Dit orgaan bundelt de expertise en kennis van het terrein om samen met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken de minister te adviseren over het huidig en toekomstig brandweerbeleid. Gezamenlijk starten ze projecten op en volgen die op ter ondersteuning van de operationele én organisatorische werking van de hulpverleningszones.
Sinds de hervorming van de brandweer in 2015, is er al veel vooruitgang in diverse domeinen. Bijvoorbeeld op het vlak van operationele slagkracht of een professioneler personeelsbeleid. Toch blijkt uit de praktijk dat er, ook na deze hervorming, een betere samenwerking op een boven- en interzonaal niveau nodig is. Het brandweerorgaan kan hierin een sleutelrol spelen door het partnerschap tussen de zones te versterken en te focussen op een betere operationele samenwerking.
Het Netwerk Brandweer en haar partners ijverden al enige tijd voor een vaste vertegenwoordiging vanuit de brandweer bij de minister van Binnenlandse Zaken. Noem het gerust één stem voor de 35 Belgische brandweerzones. Deze vertegenwoordiging is sinds eind 2023 permanent en wettelijk verankerd in het koninklijk besluit betreffende het federaal strategisch comité voor de hulpverleningszones en het nationaal orgaan voor de hulpverleningszones.(opent nieuw venster)