Ben je kandidaat voor de lokale verkiezingen? Dan sta je sowieso graag goed voorbereid aan de start.

Om zowel beginnende als ervaren mandatarissen onder te dompelen in de vele facetten van lokale besturen, lanceert de VVSG een videoreeks 'Wegwijs in lokale besturen.'

In korte video's nemen VVSG-experten je mee in de belangrijkste thema's: Wat is de rol van gemeenten in het lokale veiligheidsbeleid? En welke rol speel jij als raadslid om de klimaatdoelstellingen mee te realiseren? Van de bouwshift, over personeelsbeleid tot publieke zorg: ontdek nu de eerste reeks van twaalf video's.

Binnenkort nieuwe video's

We voegen regelmatig nieuwe video’s toe. In het najaar komen er video’s over lokale economie, gezinsbeleid, zorgraden, mobiliteit, wonen, omgeving, werk, openbaarheid van bestuur, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, openbaar domein en diversiteit.

Het lokale zorglandschap

VVSG-expert Cara Vissers neemt je mee in het lokale zorglandschap. Welke rollen kan een lokaal bestuur daarin opnemen? Welke woonzorgvoorzieningen zijn er en hoe kan je de zorg organiseren? Ontdek het in deze video. 

Het lokaal bestuur als werkgever

In deze video neemt VVSG-expert Marijke De Lange je mee in de rol van het lokaal bestuur als werkgever. Wat is het verschil tussen statutaire en contractuele medewerkers? Wie doet wat? En wat zijn de belangrijkste actuele dossiers? 

De bouwshift

Hoe maken lokalen besturen werk van de bouwshift? In deze video vertelt VVSG-expert Xavier Buijs je wat de basisprincipes van de bouwshift zijn en hoe je hier als lokaal mandataris aan bijdraagt. Tot slot ontdek je wat de VVSG in dit dossier voor jou kan betekenen.

Cyberveilige lokale besturen

VVSG-experten Charlotte De Mullier en Ward Van Hal helpen je op weg naar cyberveilige lokale besturen. Ze schetsen de belangrijkste begrippen, regelgeving en organisaties. Je ontdekt ook wat je als raadslid kan doen en hoe de VVSG je ondersteunt.

De lokale financiën

In deze video neemt VVSG-expert Jan Leroy je mee op ontdekkingstocht in de lokale financiën. Waar halen gemeenten hun ontvangsten? En wat zijn de belangrijkste uitgaven? En waar vind je de cijfers van jouw gemeente? Je ontdekt het allemaal in deze video.

De beleids- en beheerscyclus

In deze video maakt VVSG-expert Ben Gilot je wegwijs in de beleids- en beheerscyclus. Welke wijzigingen zijn er vanaf 2026? Welke rol is er voor je weggelegd als gemeente- en OCMW-raadslid? En hoe zien de verschillende beleidsrapporten eruit? Ontdek het in deze video.

Vrije tijd

Hoe ga je voor een straf cultuur- sport- en jeugdbeleid? VVSG-experten Henk Keygnaert, Pieter Demyttenaere en Lieselot Decalf maken je wegwijs in het lokaal vrijetijdsbeleid. Wat is het belang van clusteren? Wat zijn de actuele trends? En wat is je rol als lokaal mandataris? Ontdek het in deze video.

Intergemeentelijke samenwerking

Waarom werken lokale overheden samen? In welke vormen gebeurt dat? VVSG-expert Karen Alderweireldt legt uit wat de rol is van lokale overheden en mandatarissen binnen intergemeentelijke samenwerking.

Lokaal klimaatbeleid

Wat zijn mitigatie en adaptatie? Welke rol spelen lokale besturen in het klimaatbeleid? En wat kunnen de gemeenteraad en jij als mandataris daaraan bijdragen? VVSG-experts Maarten Tavernier en Christophe Claeys geven je inzicht in de diverse initiatieven en mogelijkheden om klimaat op de lokale agenda te zetten.

Maatschappelijke dienstverlening

VVSG-stafmedewerker Shirley Ovaere maakt je wegwijs in maatschappelijke dienstverlening; van de rol van het OCMW over het proces van een steunvraag tot de dienstverlening van de VVSG.

Lokale veiligheid

In deze video geeft VVSG-expert Koen Van Heddeghem uitleg over het lokale veiligheidslandschap. Welke rol spelen de gemeenteraad en de burgemeester daarin? Wat zijn de hulpverleningszones? Wat zijn actuele dossiers? Ontdek het in deze video.

Het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten

VVSG-expert Rika Verpoorten neemt je mee in het BOA-decreet. Wat zijn de doelstellingen en belangrijkste werkingsprincipes? Hoe pak je het aan als lokaal bestuur? Ook ontdek je wat de VVSG voor jou kan betekenen.

Ook na de lokale verkiezingen staan we voor je klaar:

Introductiesessies voor raadsleden en BCSD-leden

Ontdek essentiële tips voor nieuwe lokale mandatarissen tijdens de introductiesessies georganiseerd door de VVSG en ABB. Je leert over je rol in de gemeenteraad/OCMW-raad/het bijzonder comité voor de sociale dienst, je rechten en plichten, en hoe je lokale bestuur je ondersteunt. Luister aandachtig naar praktische presentaties en getuigenissen, en ontmoet je collega's.

Beschikbaar in elke provincie: 2 sessies voor raadsleden en 1 specifiek voor BCSD-leden.