De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 9

Gekozen filters Onderwerp:Afval inzamelen Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Milieuhandhaving

    Het milieuhandhavingsdecreet vervangt en harmoniseert alle handhavingsbepalingen in de bestaande milieudecreten. Gemeenten moeten werken met een milieutoezichtambtenaar, maar die mogen ze delen. Voor kleine overlast kunnen gemeenten administratieve sancties heffen. Voor het milieutoezicht zijn de taken verdeeld tussen de gemeenten, provincies en de Vlaamse overheid.

    Milieu
    Afval
    Publicatiedatum
  • Waar naartoe met gasflessen?

    Gaspatronen, gasflessen en gascilinders horen niet in het restafval, ook niet als ze leeg zijn. Veel mensen weten dat niet en verkopers communiceren er vaak onduidelijk over. Vooral lachgasflessen en andere drukhouders zoals kampeergas en helium belanden vaak verkeerd in het afval. Dit kan tijdens inzameling en verwerking leiden tot ontploffingen, met gevaar voor mens en installatie. Juist sorteren is daarom cruciaal.

    Afval
    Publicatiedatum
  • Starten met gft-inzameling

    Het Lokaal Materialenplan streeft naar minder organisch-biologisch afval in de huisvuilzak. Daarom moeten gemeenten sinds 2024 zorgen dat burgers die dat wensen, hun bioafval selectief kunnen aanbieden. Sommige gemeenten kregen evenwel een uitzondering tot 2026.

    Wil je als lokaal bestuur starten met de inzameling van bioafval? Hou rekening met de vele beleidsmatige en operationele overwegingen. Gebruik die overwegingen ook om je huidige inzameling van bioafval te evalueren.

    Afval
    Publicatiedatum
  • Asbestafbouw

    De Vlaamse Regering wil een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Dat betekent dat alleen asbesttoepassingen in goede staat mogen blijven en dat alle risicovol asbest verwijderd en opgeborgen is. Steden en gemeenten spelen hierbij een cruciale rol, ook in het inzamelen van asbestafval. Als particulieren kan je asbestcement inleveren bij recyclageparken en gebruikmaken van gesubsidieerde bronophaling.

    Afval
    Publicatiedatum
  • Gemeentelijk afvalbeleid

    Gemeenten zijn juridisch verantwoordelijk voor de organisatie van de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval. Om dat afvalbeleid in de praktijk om te zetten doen ze in grote mate beroep op intergemeentelijke samenwerking.

    Samenwerking
    Afval
    Publicatiedatum
  • Afvalinzameling via ondergrondse containers

    Meer en meer lokale besturen kiezen voor een brengsysteem op korte afstand als aanvulling of vervanging van de klassieke huis-aan-huisinzameling. Dat doen ze omwille van toenemende verstedelijking, compactere woonvormen en mobiliteitsoverwegingen. Hier vind je als lokaal bestuur of afvalintercommunale afwegingen voor de wenselijkheid en haalbaarheid van brengsystemen op korte afstand, evenals specifieke overwegingen voor toeristische en sterk verstedelijkte zones.

    Afval
    Publicatiedatum
  • Afvalwetgeving

    Gemeenten hebben volgens artikel 26 van het Materialendecreet een regierol om het huishoudelijk afval in te zamelen en te verwerken. Ze regelen dat in een gemeentelijk reglement.

    Afval
    Samenwerking
    Publicatiedatum
  • Afvalinzameling op het recyclagepark

    Elke gemeente moet ervoor zorgen dat haar inwoners gebruik kunnen maken van een recyclagepark in de buurt. Dat kan een gemeentelijk recyclagepark zijn, maar steeds vaker zien we in Vlaanderen een evolutie naar intergemeentelijke recyclageparken. Daar kunnen ook inwoners van naburige gemeenten terecht.
    Op deze pagina vind je praktische informatie voor lokale besturen over afvalinzameling op het recyclagepark.

    Afval
    Publicatiedatum
  • Inzameling eigen gemeentelijk bedrijfsafval

    Eigen gemeentelijk bedrijfsafval omvat alle afvalstromen die ontstaan door de eigen werking van lokale besturen, inclusief administratieve en technische diensten. De regelgeving voor bedrijfsafval is daarop van toepassing. Ook als lokaal bestuur volg je voor je eigen gemeentelijk bedrijfsafval de regelgeving voor bedrijfsafval. Je moet dit afval correct sorteren en weten wie het afval inzamelt.

    Afval
    Publicatiedatum