Iedereen wordt momenteel geconfronteerd met een ongeziene energiecrisis, zo ook de lokale besturen. Bijgevolg is iedereen op zoek naar mogelijke maatregelen om de energiefactuur te doen dalen, zo ook de steden en gemeenten.

Daarom schreven we enige tijd geleden een artikel  de noodmaatregelen die lokale besturen nemen tegen de energiecrisis. We hopen hiermee andere lokale besturen te inspireren om ook hun energiefactuur te laten dalen. Het artikel bleef niet onopgemerkt. Dit is niet verwonderlijk als je weet dat de bank Belfius vorige maand nog raamde dat de ­energiefactuur van de steden en gemeenten dit jaar al 105 miljoen euro hoger zal uitvallen en het ziet er niet meteen naar uit dat de prijzen nog dalen. Net daarom doen we ons best om jullie een volledig beeld te geven en zullen we het overzicht ook op regelmatige basis aanvullen.

Niet enkel VVSG (Netwerk Klimaat) is begaan met de energiefactuur van de lokale besturen. Minister Bart Somers ontwikkelde op basis van ons artikel een nieuw overzicht van maatregelen die lokale besturen direct, op middellange termijn en lange termijn kan uitvoeren. Raadpleeg dus zeker dit document "Lokale besturen tonen de weg: voorbeelden van energiebesparing" om jullie eigen noodmaatregelenplan op te stellen. 

Hieronder vind je ook nog eens het overzicht van de maatregelen die wij opsomden. Zoals aangegeven zal deze lijst aangevuld worden. Onderneemt jouw gemeente bijkomende maatregelen of hebben jullie een nota waarin alle maatregelen vervat zitten? Dan mogen jullie ons deze steeds bezorgen via het netwerkklimaat@vvsg.be

 

Een greep uit de mogelijke maatregelen:

1. Straatverlichting

Onder ander de gemeente Evergem gaat haar straatverlichting uitschakelen tussen middernacht en vijf uur`s ochtends. Door de straatverlichting na middernacht te doven wil Evergem 160.000 euro besparen. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de straatlampen wel branden. In een stad als Gent zou een uur de straatverlichting doven een besparing op jaarbasis van 400.000 euro betekenen, aldus schepen Filip Watteeuw. In Kortrijk wil men een besparing van 35% of 1921 MWh realiseren door de verlichting selectief te doven tussen 23 en 6 uur van zondag tot donderdag, rekening houdend met de kernen van de stad en deelgemeenten en verkeersveiligheid. 

2. Temperatuur zwembad

In Genk verlaagde men de temperatuur van het zwembad van 29°C naar 28,5°C. Momenteel wordt er ook gekeken of dit eventueel naar 28°C kan. De precieze besparing moet nog berekend worden. Als bijkomende maatregel zullen de douches ook een graadje lager worden gezet. In Oostkamp zal men ook de douchetijd beperken.

3. Timers voor oude toestellen

Het is niet mogelijk om alle oude toestellen die voor elektriciteitsverlies zorgen, direct te vervangen. Daarom heeft gemeente Oostkamp besloten om timers te installeren op dergelijke toestellen in de jeugdlokalen.

4. Sensibiliseren van personeel en vrijwilligers

Een andere maatregel die we vaak zien terugkomen, is het sensibiliseren van het eigen personeel en vrijwilligers zoals monitors van jeugdbewegingen. We zullen namelijk allemaal zorgvuldiger moeten omspringen met ons energieverbruik. De temperatuur moet wat lager en de lichten kunnen niet zomaar aan blijven. Dergelijke zaken worden met het personeel besproken.

5. Gebruik fonteinen

Het gebruik van fonteinen kunnen in we deze tijden ook (tijdelijk) afbouwen of zelfs stilleggen, een maatregel die de stad Genk al in het verleden nam en de stad Halle voor kiest. Dergelijke impact helpt ook in kader van de droogteproblematiek waar we afgelopen zomer mee geconfronteerd werden.

In Brugge legt schepen Minou Esquenet in september een nota voor die alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te doen dalen, bundelt. 

6. Aanpassen winterse evenementen

Een aantal gemeenten kondigden al aan dat hun geplande ijspiste voor deze winter geschrapt zou worden. In Jabbeke zal er een kunstmatige curlingbaan en een winterbar staan. De kostprijs voor de ijspiste zou stijgen van 44.000 naar (minstens) 70.000 euro. In Nieuwpoort zal de ijspiste vervangen worden door een rolschaatsbaan. Andere voorbeelden waar een schrapping al beslist werd zijn Ieper, Brasschaat, Wommelgem, Tienen en Aarschot. 

Kerstverlichting is een item die niet achterwege gelaten wordt. De meeste lokale besturen maken ondertussen ook gebruik van LED-verlichting om de kerstsfeer te creëren. Maar dat wil niet zeggen dat er geen marge voor besparing is. In Kortrijk voorziet men om 50% minder branduren te voorzien dan vorig jaar, door de periode te beperken tot 32 in plaats van 52 dagen, de uren te beperken van 15 tot 23u30 en de locaties te beperken tot de kernen van de stad en deelgemeenten.