Auteur:

Gepubliceerd op: 04-05-2022

Al 611 Vlaamse lokale besturen zijn de voorbije weken toegetreden tot het pensioenfonds OFP Prolocus. Dat zorgt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 voor het aanvullend pensioen van hun zowat 74.000 contractanten. Ook al gaat het om voorlopige cijfers, nu al is duidelijk dat OFP Prolocus dé speler wordt op het vlak van de tweede pensioenpijler in de Vlaamse publieke sector.

Toen ongeveer een jaar geleden de verzekeraars Ethias en Belfius Insurance de groepsverzekering voor lokale besturen opzegden, was er wel wat paniek in de sector: hoe zouden lokale besturen voortaan instaan voor het aanvullende pensioen van hun contactuele medewerkers? Gelukkig stond dit thema al langer op het vizier van de VVSG, die na een marktverkenning onderhandelingen aanknoopte met OFP Provant, een pensioenfonds dat tot dan alleen actief was in de provincie Antwerpen.

OFP Provant vervelde tot OFP Prolocus, en samen met de VVSG werd een degelijk alternatief voor de opgezegde groepsverzekering ontwikkeld. Blijkbaar voldeden het aanbod en de verstrekte informatie aan de behoeften van de meerderheid van de Vlaamse lokale besturen, die in maart en april dan ook massaal de toetredingsbeslissingen op de raad agendeerden. Het gaat momenteel al om ca. 94% van de besturen met 95% van de medewerkers die voorheen bij de groepsverzekering waren aangesloten. De komende dagen en weken mogen we trouwens nog meer aansluitingen verwachten, zo vernemen we van verschillende besturen.

Uit de eerste cijfers blijkt dat bij de nieuw toegetreden werkgevers zowel zeer kleine entiteiten met tien of minder medewerkers zijn (tot nu toe 63), als hele grote, met 500 contractanten of meer (21). Verder zien we dat een toezegging van 3% veruit de meest populaire aanvullende pensioenbijdrage is bij Vlaamse lokale besturen. Slechts 6% van de nieuw toegetreden besturen voert een zogenaamde steprate in, met een hogere pensioentoezegging voor het loongedeelte boven ca. 64.000 euro per jaar.

OFP Prolocus staat nu voor de grote taak om dit allemaal in goede banen te leiden. De VVSG heeft er alle vertrouwen in dat dit zal lukken.

 

Jan Leroy