Auteur:

Gepubliceerd op: 28-03-2022

Overal in Vlaanderen bereiden lokale besturen momenteel de toetreding tot het pensioenfonds OFP Prolocus voor. Zo komt er, met terugwerkende kracht tot begin 2022, een volwaardig alternatief voor de groepsverzekering die de meeste besturen tot eind 2021 aanhielden bij Ethias en Belfius en door beide verzekeraars werd opgezegd.

Toetreden tot een pensioenfonds betekent ook deelnemen aan het beleid van dat fonds. Daarom moeten alle besturen een afgevaardigde aanstellen in de algemene vergadering. De VVSG en OFP Prolocus kregen hierover de voorbije weken veel vragen, en zetten daarom nog eens alles op een rijtje:

  • Het bestuur is vrij in de keuze van die afgevaardigde. Het kan dus een mandataris zijn, maar even goed een medewerker. Belangrijk is dat hij of zij een gezagsrelatie heeft met het bestuur. Enige vertrouwdheid met bv. financiën, pensioenen of personeelszaken is verdere interessant om in de algemene vergadering een actieve rol te kunnen spelen.
  • Elk bestuur dat als werkgever voor het aanvullend pensioen van de eigen contractanten toetreedt tot OFP Prolocus, moet een vertegenwoordiger in de algemene vergadering aanstellen, zelfs al vormen ze een zogenaamd ‘multi-inrichters pensioenstelsel’ (MIPS). Besturen kunnen wel dezelfde man of vrouw aanstellen, die dan in de algemene vergadering over twee of meer stemmen beschikt, op voorwaarde dat deze afgevaardigde een band heeft met elk van die deelnemers.
  • Aan de deelname in de algemene vergadering is geen presentiegeld verbonden.

Nog vragen over de toetreding tot OFP Prolocus? Stel ze via https://www.ofpprolocus.be/vragen/

Jan Leroy

Jan Leroy