Auteur:

Gepubliceerd op: 22-02-2024

Naar aanleiding van de cyberaanval op afvalintercommunale Limburg.net besliste Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, Gwendolyn Rutten, om het cofinancieringsaanbod van ICT-veiligheidsaudits voor lokale besturen uit te breiden naar Vlaamse intercommunales en provincies.

Met een basisaudit detecteren ook deze entiteiten, naast steden en gemeenten, de belangrijkste potentiële kwetsbaarheden. Daarnaast is een extra dag begeleiding mogelijk om aan de slag te gaan met de belangrijkste verbeterpunten. De Vlaamse overheid betaalt twee derde van de kostprijs van een basisaudit. Voor de aanvullende audits betaalt de Vlaamse overheid de helft van de kostprijs.
 

Informeer je tijdens de webinar

Dit initiatief is een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en Audit Vlaanderen en kadert in het Project Cyberveilige Gemeenten, waarvan de VVSG ook enkele aspecten heeft uitgewerkt. Het project van de VVSG eindigt eind februari met de digitale slotsessie “Cyberveilige gemeenten: wat brengt de toekomst?

Tijdens de webinar krijg je inzicht in de visies van de VVSG, het Cyber Response Team van de Vlaamse Overheid, Agentschap Binnenlands Bestuur en Vlaams minister Rutten. Daarnaast zal Mathieu Verschraege van Mediavista je bewust maken van de dringende urgentie. Hij wijst op de trends binnen het globale cyberlandschap, legt uit waarom gemeenten kwetsbaar blijven voor cybercriminaliteit, geeft richtlijnen om cyberveiligheid te verhogen en beantwoordt de vraag hoe lokale besturen zich moeten wapenen tegen cyberdreigingen in de (nabije) toekomst.

Wil je graag een ICT-veiligheidsaudit bestellen met cofinanciering? Meer informatie over de bestelprocedure en voorwaarden vind je op de website van Audit Vlaanderen. Ontdek ook andere initiatieven en inspirerende infosessies om je cyberveiligheid te verhogen, of neem een kijkje op de toolkit cybersecurity van het Vo-CRT.

Charlotte De Mullier