Human Forever

Auteur:

Gepubliceerd op: 20-02-2024

'Human Forever' is nu te zien in de bioscoop. Het is een nieuwe documentaire over het wonen en leven van mensen met dementie in woonzorgcentra. De film is een creatie van de Nederlandse verpleegkundige Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong. Teun is een jonge twintiger en woonde zelf 3,5 jaar op een ‘gesloten’ afdeling in een verpleegtehuis. Hij onderzocht hoe mensen met dementie leven in 11 verschillende landen, zoals Nederland, België, Moldavië, Zuid-Afrika en Korea. Hij zocht naar goede voorbeelden in elk van de landen. Goede praktijken vonden de filmmakers in Vlaanderen in openbare woonzorgcentrum Aymonshof te Dendermonde en De Weister in Aalbeke.

Deze week ging de informatieve film in première in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Onder de 1.500 aanwezigen spotten we heel wat medewerkers uit de sector. Tania Everaert, directeur in WZC Aymonshof was aanwezig. We konden haar strikken voor een reactie over het waarom. “In ons woonzorgcentrum hebben we een sterke traditie in persoonsgerichte zorg als onderdeel van het wonen en leven in een woonzorgcentrum. Het is belangrijk om de mens te blijven zien achter iedere ziekte en dat ongeacht de leeftijd. Iedere bewoner heeft bij ons een gepersonaliseerde belevingskader in de eigen woongelegenheid met herkenbare spullen van familie, hobby’s of foto’s uit het leven. De medewerkers zorgen ervoor dat hun unieke levensverhaal actueel blijft. Iedere bewoner krijgt een persoonlijke opvolging door een eigen aandachtpersoon. We zijn afgestapt van de klassieke maandelijks terugkerende animatiekalender waarbij iedereen dezelfde activiteiten doet. We vertrekken nu van de individuele keuze van wat een bewoner graag doet op één moment. Eigenlijk net zoals iedereen dit thuis doet."

Ook Jan Goddaer, directeur in De Weister bij Zorg Kortrijk is met een delegatie bewoners en collega’s naar de première gaan kijken. Hij hoopt dat de boodschap van de film duidelijk is overgekomen. “Dat we respect dienen te hebben voor iedere mens; daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe we momenteel de sector organiseren, maakt dat wij als zorgverleners steeds minder met de essentie van het werk bezig zijn. Als mens (met dementie) au sérieux genomen worden en samen, vanuit een gelijkwaardige relatie, op zoek gaan naar wat er toe doet, dat is onze kernopdracht. Daarom moeten we er steeds op toezien dat regels of procedures een hulpmiddel zijn, maar geen doel op zich, om datgene te doen wat er toe doet. Deze documentaire geeft mij opnieuw hoop dat het tij nog kan keren. Maar gaan we morgen niet opnieuw gewoon naar de orde van de dag?”  ‘Human Forever’ kan voor een kantelmoment zorgen.

Volgens het Experticecentrum Dementie (ECD) zijn er in ons land al meer dan 200.000 mensen die leiden aan één of andere vorm van dementie. Dit aantal zal de komende jaren flink toenemen door de vergrijzing van de bevolking. Met de documentaire roepen de filmmakers vragen op over hoe we als maatschappij kijken naar mensen met dementie en hoe de opvang dient georganiseerd te zijn. De film is beklijvend en spraakmakend tegelijkertijd. De documentaire lokte eerder volle filmzalen in Nederland. Het gezondheidsfonds CM en ECD zorgden ervoor dat de documentaire te zien is in de Vlaamse bioscopen. Een aanrader voor al wie interesse heeft in dit thema. Het maatschappelijke debat over de opvang van mensen met dementie kan hierdoor in een hogere versnelling geraken. Dat is net het opzet van de film.

Mike Deschamps