Auteur:

Gepubliceerd op: 17-01-2024

Er zijn wijzigingen doorgevoerd in de wet openingsuren van 10 november 2006, die bepalingen bevat over openingsuren en wekelijkse rustdag voor handelszaken. Deze wijzigingen zijn vastgelegd in de wet van 5 december 2023 en zijn op 30 december 2023 in werking getreden.
 

Wat verandert er?
 

Wekelijkse rustdag

Een handelaar kan voortaan zijn wekelijkse rustdag om de drie maanden wijzigen. Voordien was dit om de zes maanden. De wijziging van zijn wekelijkse rustdag moet tijdig en duidelijk aangekondigd worden.

 

Bijkomende uitzondering

De wettelijke bepalingen over de openingsuren en de wekelijkse rustdag zijn niet van toepassing op verkooppunten in ziekenhuizen op voorwaarde dat deze verkooppunten niet groter zijn dan 150 m² en de toegang voor consumenten beperkt is tot de bezoekuren van het ziekenhuis (+ half uur ervoor en erna).

 

Uitbreiding toepassingsgebied vergunningen (artikel 18)

Voordien was er al de mogelijkheid om nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie (de zogenaamde phoneshops) via een gemeentelijk reglement te onderwerpen aan een voorafgaande vergunning (de vestigingsvergunning).

Deze mogelijkheid wordt nu uitgebreid naar krantenwinkels die ruimere openingsuren hebben dan de klassieke 5u-21u, naar seksuitbatingen voor volwassenen en naar videotheken (dragers van audiovisuele werken en videospelen, alsook de verhuur ervan). Bij deze uitbreiding stellen we ons enkele vragen:

  • Krantenwinkels
    Het is jammer dat er nog steeds geen officiële definitie is vastgesteld voor wat nu precies een krantenwinkel is. Er zijn nog steeds verschillende beschrijvingen van krantenwinkels van kracht binnen de context van deze wet en de regelgeving over de kansspelen (voor het aannemen van weddenschappen in krantenwinkels).  

    Verder pleitte de VVSG ervoor om krantenwinkels niet langer op te nemen als uitzondering op de wet openingsuren. Naar onze mening zijn de wettelijk vastgestelde openingsuren (van 5 uur tot 20 uur of 21 uur) ruim voldoende voor krantenwinkels. De wetgever koos echter voor een andere piste, die nu aan gemeenten de mogelijkheid biedt om een vergunningsplicht te creëren voor een krantenwinkel die ruimere openingsuren wenst te hanteren, inclusief de zogenaamde schijndagbladhandels (dagbladhandels als verdoken nachtwinkels).
     
  • Seksuitbatingen voor volwassenen
    We vinden het vreemd om deze vergunning op te nemen in de wet openingsuren. Over openingsuren voor seksuitbatingen is immers niets vermeld.
     
  • Verhouding met de wet bestuurlijke handhaving (zie nieuwsbericht)
    We stellen ons de vraag hoe deze voorafgaande vergunning zich verhoudt tot de bepalingen in de wet bestuurlijke handhaving. Op basis van die wet zullen welbepaalde, nog af te bakenen, economische sectoren aan een integriteitstoets onderworpen kunnen worden.
     

Bescherming van de kwetsbaardere burgers

Voordien kon je in een gemeentelijk reglement de vestiging en uitbating van nachtwinkels en phoneshops beperken tot een gedeelte van het grondgebied op basis van de ruimtelijke ligging en de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust. De wetswijziging voegt hieraan toe ‘ter bescherming van kwetsbaardere burgers’.

Deze bepalingen gelden voor het uitgebreide toepassingsgebied (ook voor de krantenwinkels, seksuitbatingen, …) en kunnen, naast vestiging en uitbating, voortaan ook betrekking hebben op openings- en sluitingsuren.
 

Aanpassing GAS-wet

Tot slot keurde het parlement op 23 november 2023 ook de aanpassing van de wet op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) goed. Met deze aanpassing worden overtredingen van gemeentelijke reglementen op basis van wet openingsuren als nieuwe gemengde inbreuk toegevoegd aan GAS-wet. Gemeenten kunnen bijgevolg deze overtredingen met GAS bestraffen.

Stefan Thomas