Auteur:

Gepubliceerd op: 16-11-2021

De VVSG organiseert in samenwerking met AgII en Fedasil een tweedelige webinarreeks op woensdag 1 en 15 december 2021. De reeks focust op de opvang van vluchtelingen en migranten uit conflictgebieden, casus Afghanistan.

De oplopende spanningen en de installatie afgelopen zomer van de talibanregering in Afghanistan doen vragen rijzen over het welzijn van de Afghaanse bevolking en de impact van een nieuwe immigratiegolf voor de ontvangende samenleving. Wereldwijd komen meer dan 2,6 miljoen geregistreerde vluchtelingen uit Afghanistan. Naar het aantal ongeregistreerde vluchtelingen en migranten is het gissen. Ook België ontvangt diverse vluchtelingen en migranten vanuit Afghanistan. In september registreerde DVZ  1.121 verzoekers om internationale bescherming, afkomstig uit de Afghaanse republiek. Velen onder hen zijn in België toegekomen via de evacuatieoperatie “Red Kite”.

Afghanen zijn niet langer een volk dat meer dan 5.000 km van ons vandaan woont. België ontvangt reeds decennia Afghanen, maar wat weten we nu eigenlijk over onze inwoners van Afghaanse herkomst? Voor meer informatie en inschrijven kan je terecht op de VVSG-opleidingspagina.

Maarten De Waele