Auteur:

Gepubliceerd op: 22-03-2022

Van 18 tot 25 september organiseert de VVSG opnieuw de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Tijdens deze campagneweek hangen lokale besturen een week lang de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze lokale ‘duurzame helden’ in de kijker. Deze helden zijn burgers, bedrijven, scholen, organisaties of andere groepen die op hun eigen manier bijdragen aan de Agenda 2030 van de Verenigde Naties met zijn 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).

160 Vlaamse steden en gemeenten namen de voorbije jaren reeds deel aan de campagne. Verschillende Belgische overheidsinstanties, organisaties en NGO’s, alsook tientallen lokale besturen in Nederland, hangen in dezelfde periode de SDG-vlag uit. De campagne kadert bovendien in de globale Act4SDGs campagne van de VN. Deelnemende besturen vergroten dus niet alleen de bekendheid van de SDG’s onder hun burgers & medewerkers, maar kunnen de campagne ook aangrijpen om lokale duurzame initiatieven zichtbaarheid te geven. De VVSG biedt ondersteuning bij de organisatie van en de communicatie over de campagne (o.a. via gratis digitaal en fysiek campagnemateriaal) en reikt deelnemers verschillende handvaten aan voor een duurzaam lokaal beleid op de lange termijn.

Dit jaar focust de campagne op duurzame helden die bijdragen aan een belangrijk basisprincipe van de Agenda 2030: LAAT NIEMAND ACHTER. Dit principe staat voor het engagement van alle VN-lidstaten om armoede uit te roeien, een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting, en te verzekeren dat ook de meest kwetsbare groepen in onze samenleving mee kunnen genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang. In de campagnehandleiding ontdek je meer over dit jaarthema en geven we voorbeelden van mogelijke duurzame helden die hierop inzetten.

Inschrijven voor de campagne kan nog t.e.m. 1 juli via https://www.duurzamegemeente.be/inschrijven

Nieuwsgierig naar ervaringen van deelnemers? Bekijk getuigenissen van gemeenten die meededen in 2021 of dit compilatiefilmpje met beelden van 2020.

Heleen Voeten