Auteur:

Gepubliceerd op: 05-05-2023

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien is deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) .

Heel wat gemeenten nemen deel aan de IDAHOT actie en hangen de Regenboogvlag uit om zich solidair te tonen in de strijd tegen holebi- en transfobie. Op de IDAHOT website kan je raadplegen welke gemeenten de vlag hijsen en wat er allemaal gebeurd rond LGBTQIA+ in de verschillende Vlaamse gemeenten.

We geven hier al enkele voorbeelden:

  • Roeselare organiseert heel wat activiteiten in het kader van deze dag. De verschillende activiteiten staan in het teken van veiligheid. Op 11 mei vindt er een infomoment over waar en waarvoor je bij elke dienst terecht kan bij homofoob of transfoob geweld. Op 17 mei zelf wordt er een omstaanderstraining georganiseerd waarbij mensen kunnen leren om gepast te reageren op racisme en discriminatie. Ten slotte organiseert de stad op 23 mei ook een lezing met Riadh Bahri om te praten over gewelddadige homohaat, inclusiviteit en moed.
  • Boom roept alle inwoner op om iets paars aan te trekken om te tonen dat je je afzet tegen holebi- en transfobie
     

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wil je meer goede praktijken ontdekken? Bekijk dan zeker de praktijkenbank Samenleven in Diversiteit. Heb jij een goede praktijk die er nog niet bij staat? Laat het ons zeker weten via samenleven@vvsg.be of via deze nieuwe invulfiche.

Betty Paeps