Auteur:

Gepubliceerd op: 20-03-2023

21 maart is naast de internationale dag voor sociaal werk ook de internationale dag tegen racisme en discriminatie!

Dagelijks worden mensen gediscrimineerd, uitgesloten en ongelijk behandeld op basis van een identiteitskenmerk. In Vlaanderen is dit niet anders door de grote hoeveelheid aan diversiteit. De strijd tegen discriminatie is nog lang niet gestreden, daarom is het van belang om extra aandacht te geven aan de ongelijkheid en te streven naar rechtvaardigheid.

Onze lokale besturen organiseren ook dit jaar tal van acties in het kader van de internationale dag tegen racisme en discriminatie:

  • Brugge: de stad heeft 2 activiteiten gepland om deze dag extra aandacht te geven. Op 18 maart kan je in de Bib komen luisteren naar de uitdagingen van 6 diverse sprekers. Op 30 maart organiseert de Diversiteitsdienst van de stad samen met het Agentschap Integratie en Inburgering een omstaandertraining
  • Elsene: naar aanleiding van 21 maart vindt de voorstelling Colonialoscopie plaats.
  • Geel: in de namiddag van 21 maart hangen huldigden leden van 't Origineel en het stadsbestuur samen een ‘respectboom’ in het stadspark in. OKAN-leerlingen van Sint Jozef graveerden houten bordjes met het woord respect in verschillende talen en hingen die op in de boom.
  • Genk: 21 maart en 1 april kan je een bezoek brengen aan de Levende Bibliotheek waar kan luisteren naar mensen van vlees en bloed met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis, en ook met hen in gesprek kan gaan.
  • Gent: de stad Gent, Voem VZW en Amal VZW organiseren samen een avond tegen racisme waar de ervaringen van de omstaandertraining, van die dag, worden besproken en je een eigen pin tegen racisme kan ontwerpen. Daarna zijn er drie spoken word artiesten die zelf de training zullen meevolgen en afwisselend dichten over wat die dag voor hen betekent.
  • Haaltert: op 21 maart deelt Dalilla Hermans haar ervaringen en ideeën over inclusie, diversiteit en discriminatie.  
  • Halle: Een unieke vlag, ontworpen op het Congo feest, wappert aan het gemeentehuis om de boodschap tegen discriminatie en racisme extra in de verf te zetten.
  • Herentals: De stad hijst vlaggen met de mededeling ‘Samen tegen racisme en discriminatie' en in de bib staan er twee boekstanden met meer info over het thema.
  • Leopoldsburg: dit jaar zet de stad discriminatie op de woonmarkt in de kijker. In de week van 21 maart kan je in de inkomhal van de gemeente een stand vinden met al de nodige info om actie te ondernemen tegen discriminatie.
  • Leuven: De stad zet hun gezelschapsspel ‘Got Your Back' in de kijker. Het spel kan je leren hoe racisme het leven van mensen beïnvloedt en wat jij ertegen kan doen. 
  • Roeselare: op 25 maart organiseert de stad een levende bibliotheek om racisme onder de aandacht de brengen. Je kan er komen luisteren naar de verhalen van personen die oog in oog stonden met racisme.
  • Sint-Niklaas: In de Bib wordt er op 21 maart een lezing georganiseerd. In de lezing ‘We have a dream’ brengen Frank Van Laeken en Paul Beloy een overzicht van de geschiedenis van het racisme.
  • Willebroek: op 21 maart organiseert de stad een salongesprek waar je kennis kan maken maken met de gezichten achter de migratieverhalen van verschillende Willebroekenaars. Het kadert in het project 'Dromen over thuis'.

Binnen de doelstelling non-discriminatie van Plan Samenleven hebben verschillende lokale besturen ingediend op verschillende acties. Zo organiseren Brugge, Pelt, Bornem, Genk, Roeselare, Beringen, Zaventem, Antwerpen, Houthalen-Helchteren, Lokeren, Maasmechelen, Sint-Niklaas, Gent, Heusden-Zolder, Leuven, Mechelen, Oostende, Puurs-Sint-Amands, Willebroek, Moerbeke, Pelt, Lommel, Hamont-Achel, Bree, Peer, Bocholt, Oudsbergen en Hechtel-Eksel omstaanderstrainingen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Heb je meer inspiratie nodig? Neem dan zeker een kijkje in onze praktijkenbank Samenleven in Diversiteit. Voor meer informatie kan je terecht bij de rubriek Antidiscriminatie en -racisme.

Laat gerust weten welke actie jouw bestuur organiseert naar aanleiding van 21 maart. Staat jouw goede praktijk nog niet in de praktijkenbank of heb je suggesties om onze databank beter te maken? Laat het ons weten via samenleven@vvsg.be

Betty Paeps