Auteur:

Gepubliceerd op: 14-09-2022

OCMW’s kunnen sinds 12/9/2022 intekenen op een derde projectoproep voor energetische renovatieprojecten in het kader van het Noodkoopfonds. Voor deze projectoproep is 36,25 miljoen euro beschikbaar. Projectaanvragen kunnen worden ingediend tot 15 november 2022. In afwachting van de publicatie in het Belgisch Staatsblad vind je online alvast een ondertekende versie van het besluit.

Deze derde projectoproep werd vernieuwd na een brede evaluatie in 2021 (resultaten evaluatie ook in deze VEKA presentatie van webinar op 10/6 terug te vinden).  Meer uitleg over de nieuwe procedure, de voorwaarden en een ontwerp-aanvraagformulier vind je op deze website van de Vlaamse Overheid. Met vragen kan je steeds terecht op noodkoopwoningen@vlaanderen.be

Concreet kunnen OCMW’s een renteloze kredietlijn van 1.800.000 euro krijgen waarmee zij op hun beurt een renteloze lening van maximaal 50.000 euro aan noodkopers kunnen aanbieden voor de renovatie van hun woning. De aflossing van deze lening start pas na 20 jaar of bij vervreemding van de woning.  Ter ondersteuning van de personeels- en werkingskosten, is voor het OCMW een vergoeding van 3.000 euro per noodkoopwoning voorzien.

Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak scoren die woningen slecht op het gebied van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid, maar ontbreekt het hen aan financiële middelen om die problemen aan te pakken. Met de middelen uit het Noodkoopfonds kunnen eigenaars deze woningen structureel verbeteren en energiezuinig maken.

 

Tips en inspiratie bij de opmaak van uw aanvraag formulier

De VVSG en het Netwerk Klimaat menen dat het noodkoopfonds een essentieel instrument is. Teneinde kandidaten voor deze derde projectoproep te ondersteunen doorheen het proces, is er ook de VVSG webpagina over het noodkoopfonds   Je vindt er nu al veelgestelde vragen (FAQ), een infographic en nu ook het ontwerp-aanvraagformulier met diverse inspiratie en mogelijke aandachtspunten die van pas kunnen komen doorheen de opmaak van uw aanvraag. 

Opgelet, uw definitieve aanvraag kan enkel via het online-formulier worden ingediend!   

Er wordt momenteel ook nog gewerkt aan een bundeling van leerlessen en praktijkervaring van lopende projecten : via een draaiboek met een uitgebreide toolkit (stappenplannen, voorbeelddocumenten, interne/ externe communicatietemplates, rekenbladen, juridische templates en overeenkomsten rond privacy en verwerking van gevoelige informatie enz.). Deze informatie zal binnenkort ook op de bovenstaande VVSG noodkoop fonds pagina beschikbaar worden gesteld.

 

Grote uitdagingen om noodzakelijke renovatie waar te maken!

Dat er nog heel wat uitdagingen voor de boeg liggen om het woningbestand  duurzaam te maken is algemeen geweten. Het is noodzakelijk dat zo snel als mogelijk een groot deel van onze woningen gerenoveerd wordt, ook woningen van mensen die zelf onvoldoende middelen hebben. Dit zowel om de klimaattransitie waar te maken, als ook en vooral opdat die mensen kunnen wonen in een veilige, gezonde en energiezuinige woning te bieden.

Op de VVSG Woondag van 25/10/2021 werd er daarom ook ingezoomd op hoe Vilvoorde werkt met het noodkoopfonds.  Op de webinar van 10/6/2022 kwam naast de vernieuwingen van de derde call, ook de geïntegreerde aanpak van de Stad Antwerpen of de sociale begeleiding door SAAMO aan bod.

Voor verdere vragen, stuur zeker een mail naar joris.deleenheer@vvsg.be en kris.moonen@vvsg.be

Kris Moonen