Auteur:

Gepubliceerd op: 06-07-2022

De financiële ondersteuning van de lokale besturen voor het opvangen van tijdelijk ontheemden uit Oekraïne is gewijzigd. De wijziging is er gekomen na een evaluatie door de Vlaamse Regering van de aanpak tot nog toe. De lokale besturen werden bij deze evaluatie betrokken.  

Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2022 wijzigt de financiële ondersteuning met terugwerkende kracht op de volgende punten:

Basissubsidie

Er is een basissubsidie voor de begeleiding van de tijdelijk ontheemden Oekraïense vluchteling. Deze basissubsidie bestaat uit drie schijven en is gebaseerd op het aantal in het vreemdelingenregister tijdelijk ontheemden uit Oekraïne. 

  • De eerste schijf is gelijk aan het aantal geregistreerde tijdelijk ontheemden in de gemeente op 30 juni vermenigvuldigd met 400 en met correctiefactor 0,45.
  • De tweede schijf is gelijk aan het aantal geregistreerde tijdelijk ontheemden in het rijksregister op 30 september vermenigvuldigd met 400 en met correctiefactor 0,45.
  • De derde schijf is gelijk aan het aantal geregistreerde tijdelijk ontheemden in het rijksregister op 31 december vermenigvuldigt met 400 en met correctiefactor 0,30.

De aparte subsidiëring voor de private plekken valt weg, maar wordt dus opgevangen door de basissubsidie.

Nieuwe bijkomende subsidie voor publieke slaapplekken

De bestaande subsidie voor de publieke slaapplekken blijft verder gelden:

  • 1000 euro voor een publieke slaapplek als er geen opknapwerken nodig zijn
  • 400 euro voor een publieke slaapplek als er wel opknapwerken nodig zijn. Voor het uitvoeren van die opknapwerken, om te voldoen aan de versoepelde minimale woningkwaliteitsnormen, kan het lokaal bestuur beroep doen op opknapsubsidies van maximaal 2.500 € per kamer en maximaal 2.500 € per opvangplaats voor het geheel aan gemeenschappelijke delen

Nieuw is dat er vanaf 1 augustus bijkomend subsidies per publieke slaapplek mogelijk zijn:

  • een subsidie van 55 € per maand per slaapplek wanneer er minder dan 15 publieke slaapplekken zijn op het adres van de opvangplaats.
  • een subsidie van 180 € per maand indien er 15 of meer publieke slaapplekken zijn op het adres van de opvangplaats.

Die slaapplekken moeten op de laatste dag van de maand beschikbaar zijn en de 59 dagen daaraan voorafgaand beschikbaar zijn. Zo wil de Vlaamse regering lokale besturen stimuleren om meer collectieve publieke opvangplekken te creëren.

Beperkte wijzigingen aan de financiering voor de specifieke slaapplekken

De financiering voor de specifieke slaapplekken is nog steeds gebaseerd op een dagvergoeding voor de eerste 10 000 gevalideerde specifieke slaapplekken. Deze slaapplekken moeten 90 kalenderdagen aansluitend beschikbaar worden gesteld. Nieuw is dat als de laatste dag van de beschikbaarheidsperiode in september valt, deze periode wijzigt naar 21 kalenderdagen. Voor slaapplekken in assistentiewoningen en serviceflats geldt deze verkorte periode niet. Die plekken moeten altijd 90 aaneensluitende kalenderdagen beschikbaar gesteld worden.  Nieuw is ook dat lokale besturen opnieuw specifieke slaapplekken kunnen aanmelden. De datum van 1 juni die in het BVR van 8 april 2022 was opgenomen, werd geschrapt.

 Financiering voor de nooddorpen

Het wijzigingsbesluit van 29 juni 2022 voorziet dat er, naast de bestaande nooddorpen in Antwerpen en Mechelen, ook een nooddorp in Gent en in een andere nog te bepalen gemeente in aanmerking komt voor een subsidiëring.

De subsidiëring bestaat uit een vergoeding voor de reële kosten voor het opbouwen, het inrichten, het beheren en uitbaten van het nooddorp. Per slaapplek in het nooddorp komt het lokaal bestuur ook in aanmerking voor een eenmalige forfaitaire subsidie van 400 euro. De voorwaarde dat deze slaapplek in het nooddorp minstens negen maanden beschikbaar moet zijn is geschrapt.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 8 april 2022. De subsidiëring voor zowel de publieke als de specifieke slaapplekken treden evenwel al in werking op 14 maart 2022. De Vlaamse Regering beoogt zo alle inspanningen van de lokale besturen voor het creëren van duurzame opvangplaatsen voor tijdelijk ontheemden uit Oekraïne maximaal te kunnen honoreren. 

Meer info lees je:

Joris Deleenheer