Gepubliceerd op: 15-06-2022

20 juni staat in het teken van vluchtelingen wereldwijd. Meer dan 80 miljoen mensen zijn op de vlucht voor conflict, zo meldt UNHCR.  Dit jaar staat de dag in het teken van het recht om veiligheid te zoeken en dit blijft helaas uiterst actueel.

Wie dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook: iedereen heeft het recht om veiligheid te zoeken. Een humaan migratiebeleid waarbij menselijkheid op de eerste plaats komt, zonder discriminatie en pushbacks, zijn hierbij cruciaal.

Het lokale niveau is vaak het eerste contactpunt voor een pas aangekomen vluchteling in ons land. De afgelopen maanden zijn hier een sprekend voorbeeld van. Het lokale niveau is opnieuw een onmisbare partner in het opvangen en het onthaal van de vluchtelingen uit Oekraïne. Het organiseren van opvangplaatsen, onderwijs, tewerkstelling, Nederlandse lessen, buddywerkingen, de zoektocht naar nieuwe medewerkers… lokaal gebeurt en gebeurde het. VVSG verzamelde goede praktijken en praktische documenten die lokaal ontwikkeld werden in het kader van de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne op deze pagina

In het kader van deze dag, zijn er ook een aantal lokale besturen die inspirerende acties of evenementen organiseren:

  • Boom nodigt Majd Khalifeh uit in de bib, schrijver van het boek ‘Herboren: hier komt een nieuwe Belg’.
  • Gent organiseert op 19 juni een picknick aan het Houtdok. Je kan er luisteren naar de verhalen van vluchtelingen en nieuwkomers in Gent.
  • Leuven organiseert een OPEN DEUR-dag in De Nomade – onthaalhuis voor nieuwkomers - waar je kan kennismaken met de vele  initiatieven en werkingen voor mensen met een vluchtverhaal. 

Laat deze dag niet zomaar voorbijgaan in jouw stad of gemeente. Meer inspiratie nodig in het kader van samenleven in diversiteit? Bekijk dan zeker eens onze praktijkenbank,

Wat doet jouw lokaal bestuur om het samenleven in diversiteit te bevorderen? Laat het ons zeker weten via samenleven@vvsg.be of vul deze fiche in.