Gepubliceerd op: 08-06-2022

Lokale besturen maken werk maken van inclusieve communicatie. Ook de VVSG zet dit hoog op de agenda en wenst lokale besturen hierbij zo veel mogelijk te ondersteunen. Het achterliggend idee is dat het cruciaal is om al je inwoners te bereiken en te betrekken als je op een effectieve manier beleid wenst te voeren. Zo bepaalt de communicatie het uithangbord van elk bestuur. Hiermee maak je als lokaal bestuur je dienstverlening bij een brede doelgroep bekend.

Een doorslaggevende factor voor succesvolle communicatie, is dat mensen zich herkennen in je communicatie en zich aangesproken voelen. Als dit niet het geval is, kan dit bijdragen aan gevoelens en praktijken van uitsluiting. Communicatie is geen wondermiddel, maar wel een belangrijk instrument om inclusie te bevorderen en de strijd tegen ongelijkheid aan te gaan.

Praktijkenbank Samenleven in Diversiteit

Op zoek naar inspiratie? In onze praktijkenbank Samenleven in Diversiteit vind je heel wat goede praktijken terug rond inclusieve communicatie. Een sprekend voorbeeld is het festival “Iedereen mee”, dat de stad Sint-Niklaas deze eerster weken van juni organiseert. De thema’s van dit festival zijn inclusie, diversiteit en gelijke kansen.

Brochure

Momenteel werkt de VVSG aan een brochure over inclusieve communicatie voor lokale besturen, met praktische tips & tricks. Hiervoor zijn we nog op zoek naar goede praktijken die kunnen dienen als illustratie. We zijn ook benieuwd naar waarmee  jullie als lokaal bestuur worstelen om inclusief te communiceren, zodat we jullie nog beter kunnen ondersteunen. VVSG bereidt hierrond een enquête voor. Als je interesse hebt om hieraan mee te werken, laat het ons weten.

Lerend Netwerk Studio Samenleven

Wil jouw dienst werk maken van een inclusieve communicatie en ben je benieuwd naar de aanpak van andere lokale besturen? In Het VVSG- lerend netwerk Studio Samenleven komen we om de drie maanden samen met collega's die werken rond inclusieve communicatie. Meer info hier.