Auteur:

Gepubliceerd op: 14-09-2022

Van 18 tot 25 september roept de VVSG haar leden en partners opnieuw op om de ‘Week van de Duurzame Gemeente’ te vieren. Deelnemende gemeenten hangen de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten lokale ‘duurzame helden’ in de kijker. Dit doen ze om de bekendheid te vergroten van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en om zowel de gemeentelijke medewerkers als de burgers concrete manieren aan te reiken waarop ieder van ons kan bijdragen aan een meer duurzame samenleving.

De campagne focust dit jaar op duurzame helden die bijdragen aan hét basisprincipe van de SDG’s, ‘Laat niemand achter’; roei armoede uit, maak een einde aan discriminatie en uitsluiting en verzeker dat ook de meest kwetsbare groepen in onze samenleving alle kansen krijgen om mee te kunnen genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang.

Op www.duurzamegemeente.be ontmoet je tientallen helden die er in hun gemeente mee voor zorgen dat niemand wordt achtergelaten. Huistaakbegeleiders, opvanggezinnen, mantelzorgers, vrijwilligers in buurthuizen en deelinitiatieven, burgers die opkomen voor gendergelijkheid, voor mensen in armoede of voor psychisch kwetsbare medeburgers, … al deze helden geven de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen een concreet gezicht. Op de kalenderpagina van de website zie je ook hoe deelnemende gemeenten tal van lokale activiteiten organiseren om hun helden (en de SDG’s) in de kijker te zetten – van filmvertoningen en poppenkastvoorstellingen tot duurzame picknicks en heldenwandelingen.  

Ook aan de slag met de SDG’s in jouw gemeente?

  • Kom naar het SDG-café op vrijdag 9 december. We stellen er o.a. onze nieuwe SDG-toets voor.
  • Nodig de VVSG uit voor een gratis SDG-toelichting op maat van jouw gemeente. 
  • Bekijk de SDG-website van de VVSG voor tools om lokaal te sensibiliseren rond de SDG’s en om je beleid erop af te stemmen.
Heleen Voeten