Blok 1.jpg
Provider image

Bekijk de presentaties van de sessies uit het eerste blok van de inspiratiedag digitale inclusie op 27 juni 2023.

1.1 Blik op de verkiezingen van 2024

Tijdens deze sessie gingen we in dialoog met lokale besturen, beleidsmakers en middenveldactoren. Op basis van een aantal stellingen formuleerden we aanbevelingen voor meer digitale inclusie. Lees hier de stellingen en de aanbevelingen.

Lees aanvullend ook de beleidsaanbevelingen van Mediawijs "Iedereen competent en mediawijs".

1.2 Beleidstool digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen

In deze sessie maakten we kennis met de Beleidstool digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen. Deze beleidstool werd ontwikkeld door 3 co-creatiegroepen uit VAPH-sector, Jeugdhulp en Ouderenzorg in het kader van het plan Iedereen Digitaal Bovenlokaal. De beleidstool biedt organisaties uit de welzijnsector om beleid en praktijk te maken rond digitale inclusie en mediawijsheid. 

Download of bestel hier de Beleidstool digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen.

Bekijk de presentatie van deze sessie.

1.3 Digitalisering van bankdiensten en financiële geletterdheid

Milica Lazarevic (imec-SMIT-VUB) presenteerde de resultaten van de analyse van het digitale karakter van de dienstverlening van 25 Belgische banken en interviews met 45 burgers over hun ervaringen met financiële dienstverlening. Op basis van de inzichten uit dit onderzoek, en de ervaringen van de deelnemers, werd tijdens een co-creatieworkshop nagedacht over de leernoden en -oplossingen met betrekking tot bankdiensten en financiële geletterdheid.

Presentatie Digitalisering van bankdiensten en financiële geletterdheid

1.4 Je aanbod bekend maken bij digistarters

Op welke verschillende manieren kan je je aanbod (zoals digipunt of workshops) bekend maken bij digistarters die je nog niet bereikt? Hoe bereik je ook bewoners in een kwetsbare positie? Tijdens deze sessie werden een aantal goede praktijken voorgesteld, onder meer van stad Geel, SAAMO West-Vlaanderen en SAAMO Antwerpen.

Presentatie Je aanbod bekend maken bij digistarters

1.5 Gebruiksvriendelijke en toegankelijke toepassingen

Digitale inclusie heeft veel aspecten. Gebruikers hebben inderdaad een toestel, een betaalbare internetverbinding en de nodige kennis en vaardigheden nodig om de digitale wereld te betreden.

Een belangrijk aspect van digitale inclusie is echter de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van websites en apps. Tijdens deze workshop konden de deelnemers zich inleven in diverse gebruikers en nadenken waarmee ze rekening kunnen houden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de invulling van websites en apps. De digitale kloof verklein je niet enkel door de gebruikers te helpen maar ook door je digitale aanbod te verbeteren.

Bekijk de presentatie van deze sessie

 

1.6 Digitale inclusie in het onderwijs

Tijdens deze sessie werden goede praktijken en tools voorgesteld over hoe werken aan digitale inclusie in het onderwijs en welke rol je hierbij als partnerorganisatie kan opnemen.

Presentatie Digitale inclusie in het onderwijs

Download hier de Beleidstool mediawijsheid voor scholen