Auteur:

Gepubliceerd op: 15-03-2023

De praktijkendatabank van Netwerk Klimaat heeft de kaap van 100 projecten gerond. In deze praktijkenbank op de website van VVSG worden inspirerende klimaatprojecten verzameld, zowel rond energie/mitigatie als rond adaptatie.

Tal van steden en gemeenten, intercommunales maar ook andere partners hebben al gezorgd voor input, zodat hun ervaringen en leerlessen gedeeld worden. Al heel wat thema’s komen al aan bod, maar zeker nog niet het hele klimaatspectrum.

De gemeente Zwalm zorgde voor case nummer 100. Schepen Francia Neirynck is lid van de klankbordgroep van Netwerk Klimaat en een actieve gebruiker van de databank. Zwalm leverde al 6 projecten aan: het pleintjesplan, de verledding van het gemeentehuis, advies voor duurzaam bouwen & renoveren, de Tuinrangers, een landbouwforum over energie en een actie rond uitdelen van bomen en struiken. Het is dit laatste project dat nummer 100 was. Elke inwoner kon eind 2022 gratis een boom of 3 struiken bestellen voor in de tuin. Er was keuze tussen 9 boom- en 6 struiksoorten. Er werden maar liefst 997 stuks besteld. Bijna 1 of 5 gezinnen uit de gemeente namen deel. Met een inwonersaantal van zo’n 8250 wordt op die manier al een flink stuk van de LEKP-doelstelling voor de werf vergroening gerealiseerd.

Schepen Francia Neirinck “De praktijkendatabank is een echte inspiratiebron. Je kan zomaar een idee ‘plukken’ en meteen te weten komen wat de uitdagingen en aandachtspunten zijn. Je hoeft heus niet altijd zelf het warm water uit te vinden”

Zelf een interessante praktijk delen? De praktijkendatabank (en de handleiding om zelf een input te doen) vind je hier. We gaan zo snel mogelijk naar de volgende 100!

Maarten Tavernier