Auteur:

Gepubliceerd op: 13-06-2023

De afvalintercommunale Mirom Menen plaatste onlangs op de meeste recyclageparken fotovoltaïsche zonnepanelen op de luifels. Die luifels moeten zorgen dat sommige fracties droog blijven, maar worden nu nog bijkomend nuttig ingezet. 

De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de werking van de aanmeldzuilen, slagbomen, persen, verlichting,… op het park. Op jaarbasis wordt een opbrengst verwacht van zo’n 33.500 kWh. De terugverdientermijn wordt geraamd op 5 tot 7 jaar, financieel erg rendabel dus gezien zonnepanelen makkelijk 20 jaar en meer meegaan. De installatie werd geplaatst via één van de raamovereenkomsten van VEB

De geproduceerde stroom die niet meteen op de site benut wordt, wordt momenteel terug geïnjecteerd op het net. Het aantal panelen is nu afgestemd op het verbruik maar er is meer oppervlakte beschikbaar. Energiedelen tussen de vestigingen (onze hoofdzetel en recyclageparken - het zogenaamde energiedelen 'zelfde titularis') zou mogelijk ook een interessante piste zijn maar is nog niet verder onderzocht geweest.

Een tip van Netwerk Klimaat: bekijk energiedelen voordat je een installatie plaatst. Bij energiedelen komen momenteel immers een aantal vaste kosten kijken, dus hoe groter het volume aan stroom er kan gedeeld worden, hoe interessanter op financieel vlak. 

Het project is terug te vinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat: PV-panelen voor recyclageparken. Ook een interessante praktijk om te delen? Uw projecten zijn welkom bij netwerkklimaat@vvsg.be. 

 

Maarten Tavernier