Auteur:

Gepubliceerd op: 18-04-2024

De krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds zeer hard voelbaar in de woonzorgcentra, dat blijkt uit een recente bevraging van ACV Puls.  

Dit zet woonzorgcentra aan tot verbazend veel creativiteit en innovatie. In Menen zijn deze week 14 personen begonnen aan een interne opleiding tot Zorgkundige voor zij-instromers. Dit initiatief, in samenwerking met Zorg Menen, CVO-Miras Kortrijk en de VDAB, biedt praktijkgerichte training en stages in het woonzorgcentrum. Het traject van 15 maanden geeft deelnemers de kans om van logistieke medewerkers door te groeien naar volwaardige zorgkundigen.

Zorgband Leie en Schelde zette vorig jaar al een vergelijkbaar project op, in samenwerking met CVO Groeipunt. Door bestaand personeel op te leiden tot verzorgenden in de thuiszorg of zorgkundigen in woonzorgcentra, biedt dit ‘Level-Up project’ een praktische en laagdrempelige oplossing voor het tekort aan gekwalificeerd personeel.

Deze positieve initiatieven tonen niet alleen de veerkracht van de zorgsector, ze trekken ook nieuwe medewerkers aan. Met projecten als 'Oasem' en 'Extravaganza' tonen woonzorgcentra zoals De Liberteyt in Gent dat ze op veel meer inzetten dan alleen zorg, wat resulteert in een toename van spontane sollicitaties.

Deze voorbeelden benadrukken het belang van lokale en innovatieve initiatieven in de aanpak van het groeiende personeelstekort in de zorgsector.

ACV Puls deed een bevraging bij 1.800 werknemers van woonzorgcentra; die toont opnieuw de hoge werkdruk en vele overuren in de sector aan. Ondanks de grote druk tonen de resultaten van de bevraging ook de professionaliteit en toewijding van de medewerkers aan hun werk en aan de bewoners die ze verzorgen. De vakbond pleit voor extra middelen. Die zijn ook volgens de VVSG nodig. Parrallel hiermee kunnen woonzorgcentra van mekaar leren hoe ze met innovatieve en creatieve oplossingen de werkdruk deels kunnen verlichten.  

Zij-instroom in de publieke zorg: ontdek de mogelijkheden

Emme Vandeginste