Auteur:

Gepubliceerd op: 10-05-2022

Vanaf 1 juli verloopt het proces voor de aanvraag van een signalisatievergunning volledig digitaal. Alle aanvragen van een signalisatievergunning, bijhorende antwoorden en hinder moeten dus automatisch geregistreerd worden in GIPOD. Dat kan via het GIPOD-formulier of via een eigen integratie of dienstenleverancier. Vandaag registreren 38 lokale besturen signalisatievergunningen via het GIPOD-formulier of een integratie en werden er reeds 12.000 aanvragen geregistreerd in GIPOD.
 

Wat verandert er op 1 juli?


Voor de lokale besturen die op 1 juli gebruik maken van het GIPOD-formulier of de signalisatievergunningen automatisch registreren in GIPOD verandert er niets.

De overige lokale besturen zullen vanaf 1 juli verplicht gebruik moeten maken van het GIPOD-formulier. Meer informatie over het aanvragen en behandelen van signalisatievergunningen via GIPOD leer je tijdens online training voor lokale besturen.

Eind juni leert Digitaal Vlaanderen je hoe je als lokaal bestuur via e-mail op de hoogte gebracht kan worden van aanvragen signalisatievergunningen.

Lokale besturen die het GIPOD-formulier al voor 1 juli willen gebruiken kunnen dit steeds e-mailen naar digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be
 

Opleidingen


In het voorjaar kan je in elke provincie een opleiding over het vernieuwde GIPOD volgen.

  • VAC Gent – dinsdag 17/5/2022 – 13:00-16:00
  • VAC Brugge – vrijdag 20/5/2022 – 13:00-16:00
  • Herman Teirlinck Brussel – dinsdag 24/5/2022 – 13:00-16:00
  • VAC Leuven – donderdag 2/6/2022 – 13:00-16:00
  • VAC Antwerpen – vrijdag 3/6/2022 – 13:00-16:00
  • VAC Hasselt – vrijdag 17/6/2022 – 13:00-16:00

Je kan inschrijven voor deze sessies via deze link.
 

Update GIPOD toepassing


Sinds eind maart zijn een aantal uitbreidingen beschikbaar in de GIPOD-webtoepassing. Dit zijn de belangrijkste:

  • Bij het zoeken naar grondwerken werd een categorie filter toegevoegd. Hierdoor kunnen onder andere lokale besturen doelgericht zoeken naar bijvoorbeeld categorie 3 grondwerken.
  • De filtermogelijkheden voor notificaties werden aangepast. Gebruikers kunnen nu aanduiden dat ze enkel de notificaties zien die voor hun relevant zijn. De filter instellingen kunnen bewaard worden door de notificatie pagina als bladwijzer op te slaan.
  • Gebruikers kunnen bij de registratie van een grondwerk meegeven dat het om een verplaatsingswerk gaat en wat het veroorzakend grondwerk is.
  • Beheerders van grondwerken kunnen de piloot van een synergie vragen om alsnog deel te nemen, na het verstrijken van de deadline.

De volledige lijst van wijzigingen is terug te vinden op onze co-creatie pagina.

In het tweede kwartaal staat onder andere het versturen van notificaties via e-mail op de planning.

Ward Van Hal