Auteur:

Gepubliceerd op: 13-10-2021

Via het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) kunnen aannemers vanaf 1 oktober 2021 de signalisatievergunning voor grondwerken, andere dan de jaarvergunning, digitaal aanvragen. Op basis van de locatie van het grondwerk worden ze dan automatisch doorverwezen naar ofwel het aanvraagformulier in het GIPOD ofwel de online webtool of website van het lokale bestuur.

Via het aanvraagformulier in GIPOD (het GIPOD-formulier) kunnen de lokale besturen die dit wensen de aanvragen voor signalisatievergunning afhandelen via GIPOD. Dit zijn de drie mogelijke scenario’s:

 • Optie 1: Je beschikt over een eigen formulier mét terugkoppeling signalisatievergunning naar GIPOD.

  Er verandert niets. Je integrator (vb. eaglebe, spotbooking, geoit) koppelt al terug naar GIPOD. Via GIPOD worden aannemers doorverwezen naar jouw formulier.
   
 • Optie 2: Je wenst gebruik te maken van het GIPOD-formulier voor het behandelen van aanvragen signalisatievergunning, en niet van een eigen formulier.

  Neem contact op met digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be voor aansluiting op het GIPOD-formulier. Na aansluiting pas je best ook de informatie op de website aan, de aannemers dienen hun aanvraag signalisatievergunning in via het GIPOD-formulier.
   
 • Optie 3: Je beschikt over een eigen formulier zonder terugkoppeling signalisatievergunning naar GIPOD.

  Deze optie wordt uitgefaseerd tegen april 2022. Neem contact op met digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be voor aansluiting op het GIPOD-formulier of laat je integratie aanpassen zodat de gegevens terugstromen naar GIPOD. Voorlopig worden aannemers nog doorverwezen naar jouw eigen formulier of website.
   
Opleiding en online trainingsomgeving
 

Op de GIPOD online trainingsomgeving pagina vind je alle informatie over het behandelen van aanvragen signalisatievergunning via het GIPOD-formulier in een aantal video’s.

Op 28 oktober 2021 om 13:30 vindt een infosessie plaats rond het aanvragen signalisatievergunning voor grondwerken. Schrijf je in via deze pagina.

Ward Van Hal