Auteur:

Gepubliceerd op: 16-06-2023

De deadline voor het ondertekenen van de nieuwste versie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, versie 2.1, was oorspronkelijk gepland tot 5 juli. Verschillende intercommunales zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een ondersteunend regionaal aanbod om aan de doelstellingen van deze versie te voldoen. Helaas bleek het niet haalbaar om dit tijdig te presenteren tijdens de gemeenteraad van juni in elke gemeente. Hierdoor ontstonden er vragen om de intekeningstermijn te verlengen.

In reactie op dit verzoek heeft de Vlaamse regering besloten om in te stemmen met een verlenging van de ondertekeningstermijn tot 5 oktober. Op deze manier kan de ondertekening nog worden geagendeerd tijdens de gemeenteraad van september.

De VVSG heeft aangedrongen op het beperken van het uitstel tot uiterlijk begin oktober. Voor de lokale besturen die tijdig ondertekenen, is het namelijk van groot belang om het juiste subsidiebedrag (en cofinanciering) op te nemen in de budgetopmaak voor 2024. Bovendien is de uitvoeringstermijn van LEKP 2.1 kort en uitdagend. Hoewel er uiteraard met de uitvoering kan worden gestart, is duidelijkheid over de financiering daarbij van groot belang.

Op dit moment zijn er al 20 gemeenteraadsbesluiten ontvangen via het digitaal loket van ABB van gemeenten die LEKP 2.1 hebben ondertekend. Een kaartje dat wekelijks wordt bijgewerkt, is te vinden op de pagina over LEKP 2.1.

 

Maarten Tavernier