Auteur:

Gepubliceerd op: 02-02-2022

Wat?

Het labo lokale burgerparticipatie verzamelt, analyseert en verspreidt innovatieve praktijken van lokale burgerparticipatie. Een 15-tal voortrekkers van steden en gemeenten, aangevuld met een 5-tal experts en ervaringsdeskundigen, vormen het netwerk genaamd labo lokale burgerparticipatie. De intussen zestien bijeenkomsten van 2020 en 2021 werpen binnenkort hun vruchten af in een analyserapport dat de verworven inzichten uit het labo samenvat. Het labo situeert zich in het gelijknamige project dat werd opgestart op en loopt tot 31 december 2022 en op subsidie kan rekenen van minister van Samenleven en Binnenlands bestuur Bart Somers.

Waarom?

De lokale besturen kunnen veel van elkaar leren en dat heeft dit netwerk ook reeds aangetoond. Bij de start van het project was het de bedoeling om dit netwerk gedurende één jaar actief bijeen te brengen in functie van een analyse van innovatieve praktijken. De leden van het labo gaven aan deze bijeenkomsten bijzonder waardevol te vinden om zicht te hebben op verschillende perspectieven, theorie te kunnen aftoetsen aan de praktijk (en vice versa), inspiratie te halen uit gedachtenuitwisselingen, het aftoetsen van ideeën,… Hoewel het analyserapport van al deze bijeenkomsten dus stilaan vorm krijgt, willen we vanuit de VVSG dit netwerk het komende jaar behouden en openstellen voor andere geïnteresseerde lokale besturen. Daarom brengen we in 2022 het labo nog een drietal keren digitaal bijeen. Aanvullend kunnen we ad hoc één of meerdere fysieke bijeenkomsten organiseren, indien opportuun en als de de COVID-19 maatregelen dit toelaten.

Voor wie?

  • Je bent lid van de VVSG: beleidsmaker of medewerker van een lokaal bestuur en/of intercommunale
  • Je hebt reeds interessante ervaring opgedaan en/of beschikt over voldoende expertise met coproductie van lokaal beleid en/of omgaan met burgerinitiatieven.
  • Je bent bereid actief bij te dragen aan het netwerk door het delen van jouw kennis en ervaringen.

Herken je je niet in dit profiel, maar wil je toch graag bijleren over lokale burgerparticipatie? Neem dan zeker een kijkje op onze webpagina over dit thema. Zit jouw lokaal bestuur nog in een verkennende fase of opstartfase, maar heb je ook nood aan uitwisseling? Meld je dan hier aan voor ons digitaal kennisdelingsplatform via Teams waar je vragen kan stellen en ervaring kan delen met een groot netwerk van lokale besturen.

Wanneer?

In het voorjaar zijn alvast deze twee bijeenkomsten gepland:

  • 15 maart 2022 11u-13u: Draaiboek burgerwetenschappen voor lokale besturen (Jef Van Laer)
  • 14 juni 2022 11u-13u: Intervisie met deelnemers experiment Right to Challenge
  • In het najaar plannen we nog een (fysieke) bijeenkomst over evaluaties van participatietrajecten (Genk, Antwerpen,…). Exacte datum nog te bepalen.

Mogelijks doen we tussendoor nog beroep op het labo voor de inbreng van expertise in andere trajecten van het project. (vb de organisatie van webinars, de experimentlijn Right to challenge..)

Interesse?

Ben je geïnteresseerd om in 2022 deel uit te maken van dit netwerk? Stel je dan hier kandidaat tot en met 1 maart 2022. We beogen een groep van voortrekkers met kennis, ervaring en ambitie rond het thema. We beogen hierbij een mix van profielen en typologieën van steden en gemeenten (groot/klein, landelijk/stedelijk…) Omdat, gezien de interactieve werkvorm, het aantal deelnemers voor het labo beperkt is (max. 30), zullen we de deelnemers selecteren aan de hand van deze criteria.

Roman Cluytens