Auteur:

Gepubliceerd op: 20-12-2023

Is jouw gemeente klaar met de EPC NR opmaak voor alle grote gebouwen[*]?  Dat is goed nieuws, want de deadline hiervoor is immers 1 januari 2024. 

Als dat nog niet is gebeurd, raden we je aan om zeker de EPC-nieuwsbrief van december 2023 van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) te lezen. Je kunt ook de praktische handleiding raadplegen of onze webinar en presentatie van het VEKA van de Energieke vrijdag in januari 2023 bekijken. Hierin wordt uitgebreid besproken hoe je je kunt voorbereiden op de komst van de EPC NR-auditeur. Op de VEKA-website vind je ook een handig overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van de eigenaar, de auditeur en anderen.

Bij het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) is er een raamovereenkomst beschikbaar om EPC NR auditeur snel aan te stellen.    

 


[*] Grote gebouwen zijn de gebouwen die niet aan alle drie de voorwaarden van een klein niet-residentieel gebouw voldoen.

Een kleine niet-residentiële gebouweenheid moet aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  1. Het heeft een niet-residentiële hoofdbestemming (open definitie).
  2. De bruikbare vloeroppervlakte (open definitie) is maximaal 500 m².
  3. Het maakt geen deel uit van een groot niet-residentieel geheel. Het aaneengesloten geheel van niet-residentiële gebouweenheden binnen hetzelfde gebouw heeft een bruikbare vloeroppervlakte die niet groter is dan 1000 m² en bevat geen niet-residentiële gebouweenheid die groter is dan 500 m².

Voldoet de gebouweenheid niet aan élk van deze voorwaarden, dan is het een grote niet-residentiële eenheid.

Op de EPC-pedia (voor professionelen) vind je de meer gedetailleerde definitie voor een kleine niet-residentiële eenheid.

  

 

 

Kris Moonen