EPC-waardes van een huis

Auteur:

Gepubliceerd op: 05-09-2023

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen beschikken over een nieuw type energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouwen (EPN NR of EPC kNR) om aan de uithangplicht te voldoen. Dit certificaat vervangt het huidige EPC Publiek.  

Begin dit jaar organiseerde VVSG Netwerk Klimaat een webinar waarin VEKA gedetailleerde uitleg gaf over het toepassingsgebied van het nieuwe EPC NR. We bieden ook een praktische wegwijzer aan met aandachtspunten en tips voor het verzamelen van de benodigde gegevens voor de EPC-auditeur. Zo is er naast de gekende “Energiescore” (berekende energieprestatie) ook het “Energielabel” die gebaseerd zal zijn op het gemeten energieverbruik.  

Voor het aanstellen van een EPC NR auditeur kan je intussen ook beroep doen op het raamcontract van het VEB. Naast EPC NR kan je daar ook andere energieprestatiecertificaten zoals Klein niet residentieel (EPC kNR), gemeenschappelijke delen (EPC GD) aanvragen.  

Contacteer het VEB voor verdere begeleiding doorheen je aanvraag zodat je zeker tegen 1/1/2024 in orde bent voor alle gebouwen waarvoor dit EPC NR verplicht is.  

Tip: VEKA stelt ook een EPC Wegwijzer ter beschikking bij twijfel of je gebouw onder het toepassingsgebied valt

Kris Moonen