Auteur:

Gepubliceerd op: 23-01-2024

De gemeente Grimbergen wil de bibliotheek onderbrengen in de Sint-Amandskerk in Strombeek-Bever. Een liturgische ruimte voor 80 personen blijft behouden in de kerk. De aangrenzende pastorietuin zal deels als leestuin dienstdoen. Om deze nevenbestemming te realiseren heeft de gemeente contact opgenomen met het Platform Toekomst Parochiekerken om haar te ondersteunen in het te lopen traject.

De Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester is een instrument dat publieke opdrachtgevers zoals lokale besturen helpt bij de zoektocht naar een hoge architectuurkwaliteit. Dit instrument is gericht op grotere opdrachten en bedoeld om de juiste ontwerper aan te stellen. Het houdt daarbij expliciet rekening met de wet op de overheidsopdrachten. Voor de gemeente Grimbergen is het een uitgelezen kans om zich (gratis) te laten bijstaan door het professionele team van de Vlaamse Bouwmeester.

De opdracht omvat de volledige architecturale studie én de uitvoering van zowel de nevenbestemming als de vernieuwde liturgische ruimte. De gemeente Grimbergen voorziet een budget van 3.300.000 euro (excl. btw en excl. erelonen) en hoopt op een subsidie van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De Open Oproep is gelanceerd en ontwerpers kunnen kandideren tot 23 februari 2024. Nadien start het selectieproces. De contractuele uitvoeringsperiode start (geschat) in december 2024. Wij kijken uit naar de voorstellen en blijven de gemeente verder ondersteunen in het traject.

Sarah Luyten